eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

„Fújhatják” az eldobható e-cigit a dohányzás elleni küzdelem élharcos országában

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be szerdán a wellingtoni kormányzat.

A lépés egy hónappal azután történt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az előző kabinet alkotta egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát.

Casey Costello, a témáért is felelős miniszter szerdán közölte, hogy az e-cigaretta továbbra is kulcsfontosságú eszköz a dohányzásról való leszokásban; az új szabályozás célja a kiskorúak dohányzásának visszaszorítása.

„Bár az elektromos cigaretta (vape) használata hozzájárult a dohányzás jelentős mértékű csökkenéséhez, az e-cigaretta használatának rohamos növekedése az ifjúság körében aggodalommal tölti el a szülőket, a tanárokat és az egészségügyi szakembereket” – mondta a miniszter.

Az új törvénytervezet értelmében 100 ezer új-zélandi dollár (közel 22 millió forint) értékű pénzbüntetéssel sújthatják azokat a kiskereskedőket, akik 18 éven aluliaknak adnak el e-cigarettát.

Emellett más szabályozások bevezetésével azt is megakadályoznák, hogy az e-cigaretták dobozára olyan képeket, illetve „csalogató elnevezést” helyezzenek, amelyekkel a termékek megvásárlására ösztönöznék a fiatalokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×