eur:
391.03
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Szinte kifogyhatatlan nikotinbánya került a piacra

Az Elf Bar után jön a Poco Bar őrület. Az új eldobhatós elektromos termékben több mint 100 doboz cigarettának megfelelő nikotin van.

Az itthon illegális Elf Barok drogot nem, nikotint viszont tartalmaznak, a kis tartályban lévő folyadékot párologtatja el az eszköz elektromos tekercsek hevítésével. A legújabb szer ehhez hasonló: Poco Bar-nak nevezik. A Poco Bar bizonyos fajtáiba gyárilag kannabinoidot is keverhetnek, így ezek tulajdonképpen amolyan „Z-generációs jointoknak” is tekinthetők − írja az ATV.

Szemelyácz Ákos addiktológus úgy fogalmazott: ,,Az egyik ilyen fő probléma most, hogy CBD-ből - ez az orvosi marihuána - nem túl bonyolultan előállítható és például belekerül az ilyen szívható vaporizátorokba, amelyek talán az e-cigarettához hasonló termékek". Magyarországon az Elf Bar és a

Poco Bar minden fajtája tiltott, emelte ki az addiktológus, ugyanakkor egyre népszerűbb: leginkább a középiskolások, vagy a még fiatalabbak körében.

A fő baj ezekkel az, hogy egy cigaretta hatóanyagának a sokszorosát tartalmazzák és szinte sosem fogynak ki. A Elf Bar 600-3000 slukk után kifogy, a Poco Bar viszont ennek sokszorosát, akár tízezer slukkot is bír. Márpedig nagyjából 100 slukk egy teljes doboz cigarettának felel meg.

Zacher Gábor toxikológus úgy számol, ha valaki folyamatosan szívogatja, olyan, mintha 5-6 doboz cigarettát szívott volna el, márpedig nagyon nehéz leállni a szippantgatással 4-5 slukk után. Az orvos szerint ugyanakkor nem a tiltás a legjobb módszer ezeknek az eszközöknek a visszaszorítására, hanem felvilágosításra, prevencióra lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×