eur:
387.61
usd:
357.14
bux:
68411.45
2024. május 23. csütörtök Dezső
Diószegi utcai tervek
Nyitókép: Facebook/Pikó András/Telenko Zsombor Benedek

Tüntettek a Diószegi utcai házak állami kisajátítása ellen

A VIII. kerületi házsor helyén épülne fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épülete.

A Ludovika térre szervezett tüntetést szerdán a józsefvárosi önkormányzat, miután a kormány egy április elején beterjesztett törvénytervezet szerint tíz önkormányzati társasházat sajátítana ki a VIII. kerületi Diószegi utcában, hogy a helyükön megépülhessen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző karának épülete. A tervről a kerületi önkormányzat és az érintett 210 család is a sajtóból értesült. Erről beszélt a demonstráción Pikó András, Józsefváros ellenzéki támogatással nyert polgármestere.

A törvénytervezet szerint a kisajátításra kijelölt ingatlanokban élő

bérlőknek október végéig kell cserelakást felajánlania az önkormányzatnak.

A kerület vezetése szerint azonban nincs ennyi ingatlanjuk.

"Követeljük a kormánytól, hogy vonja vissza ezt a kisajátítási törvényt. Ha mégsem fogják visszavonni, mert megtehetik, követeljük a kormánytól, hogy mind a 210 érintett család minőségi, komfortos lakhatáshoz jusson az otthonában, Józsefvárosban. Azért fogunk küzdeni, hogy a kormány olyan értékben kártalanítsa az önkormányzatot, hogy minden egyes család méltó otthonra találjon a kerületben" - közölte Pikó András.

A polgármester szerint a kisajátítással meghiúsul az önkormányzat által a területre tervezett több milliárdos városrehabilitációs program is, aminek már megkezdték az előkészítését.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a kormány olyan embereket akar megfosztani az otthonaiktól, akiknek egyébként is sokkal több támogatásra lenne szükségük.

"Nem szól másról ez a javaslat, mint arról, hogy ez a kormány milyen mértékben embertelen, és hogy ez a kormány, amely a lelke mélyén gyűlöli Budapestet, mert Budapesten megvan minden, amivel szemben hadakoznak, szolidaritás, szabadság, elfogadás, a jövőbe vetett hit. Valójában Budapest számukra tényleg egy terepasztal" - fogalmazott a főpolgármester.

A válasz

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábbi józsefvárosi polgármester keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, Pikó András valótlanságokat állít, és a lakókat riogatja. Hangsúlyozta: a kampusz építését 12 éve tervezik, ezzel Pikó András polgármestersége alatt a józsefvárosi képviselőtestület is többször foglalkozott. Szerinte ráadásul

az önkormányzat maga is tervezte az ingatlanok egy részének kiürítését és értékesítését.

"Az önkormányzat a saját programjában fogalmaz meg két dolgot. Az egyik, hogy értékesíteni kívánja ezeket a telkeket, a másik, hogy esze ágában nincs az ott élőket visszaköltöztetni a felújított házakba. Ezt nagyvonalúan elhallgatja a sajtó is és a polgármester úr is, miközben ezzel párhuzamosan az állam nem elveszi, hanem egyébként az önkormányzat által ebben a programban is eladásra felkínált ingatlanokat megvásárolja" - fogalmazott Kocsis Máté.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért is felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy senki nem kerül utcára, a kormány ezt nem engedi. A jogszabályok szerint ugyanis ha az önkormányzat nem tud cserelakást biztosítani, a magyar államnak kell felajánlania azt, de az önkormányzat is kártérítést kap majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×