eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Egy hónap alatt 30 milliárd forinttal ugrott meg a kórházak tartozása - a nap hírei

Nincs magyar áldozata vagy sérültje a lipcsei buszbalesetnek. Budapesti járatokat is töröltek az osztrák nemzeti légitársaság alkalmazottainak sztrájkja miatt.

30 milliárd forinttal ugrott meg egy hónap alatt a kórházak tartozása. Az Economx információi szerint január végén még 81 milliárd volt az adósság, február végére ez a szám elérte a 110 milliárd forintot.

Februárban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 227 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 33 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Nem változtatott idei növekedési prognózisán a GKI, az inflációs előrejelzését viszont 5 és fél százalékra csökkentette. A gazdaságkutató 2024-re 2-2,5 százalékos növekedést vár. A GKI szerint az idén a beruházásokban 2 százalékos csökkenés lehet, a reálkeresetek bő 5 százalékkal emelkedhetnek.

Csaknem 100 milliárd forintos iskolafejlesztési program indul a szakképzésben – jelentette be az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs elmondta: a program keretében 34 intézményben 110 ezer négyzetméternyi oktatási terület újul vagy épül meg.

Több mind ezer kistelepülés nyert támogatást a Magyar falu program legutóbbi pályázatán. Egyebek mellett épületfelújításra, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők korszerűsítésére kaptak pénzt.

Lezárult a Fundamenta-Lakáskassza részvényadás-vételi folyamata. A társaság 76,35 százalékos tulajdonrésze került az MBH Bankhoz, amely ezzel a cég többségi tulajdonosává vált. A bank 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forintnyi hitel- és 570 milliárd forintnyi betétállománnyal gyarapodik.

A romák elleni rasszista sorozatgyilkosságok áldozatainak emléknapjává nyilvánította február 23-át a Fővárosi Közgyűlés. Támogatták azt is, hogy ezt a napot az Országgyűlés is nyilvánítsa emléknappá. Eközben a közgyűlési beszámolóból kiderült: a fővárosban tavaly csaknem 2 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma, az emberölések száma viszont jelentősen csökkent.

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága elfogadta Deutsch Tamás javaslatát, hogy vizsgálja a baloldal brüsszeli tevékenységét. A fideszes európai parlamenti képviselő szerint a baloldali képviselők áskálódtak, akadályozták, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásokat.

Ezer forintos, 24 órás sztrádamatrica bevezetését követeli a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnök azzal érvelt, hogy a kormányzatnak gondolnia kell azokra is, akik - családi okokból vagy egészségügyi ellátásra utazva - csak egyetlen alkalommal hajtanak fel az érvényességi idő alatt az autópályára.

Az első körben 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek elektromos személyautó, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a 30 milliárdos programban.

Intercity villamos motorvonatokat vesz a GYSEV a Stadlertől. A járműveket a vasúttársaság 2027-től a Sopron-Budapest és a Szombathely-Budapest viszonylaton állítaná forgalomba.

Nincs magyar áldozata vagy sérültje a lipcsei buszbalesetnek. Az A9-es autópályán történt balesetben az eddigi információk szerint 5 ember meghalt, többen megsérültek. A Flixbus járata a Lipcse-Halle repülőtér közelében letért az útról, és az oldalára borult. A járat Berlinből indult, és Nürnberg érintésével tartott Zürichbe.

Peter Pellegrinit támogatja a szlovákiai elnökválasztás a 2. fordulójában Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt enöke. A szlovák államfőválasztás első fordulóját Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter nyerte a leadott voksok 42,5 százalékával, és a 2. helyet és a voksok 37 százalékát megszerző Peter Pellegrinivel jutott a 2. fordulóba, amelyet április 6-án tartanak.

Magyarország 6 milliárd forintnyi értékben kötött segélyhitel-programot indít Kenyában az élelmiszerellátás biztonságának javítása, a mezőgazdaság modernizációja érdekében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Nairobiban. Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kelet-afrikai térség komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára.

A brit légierő 6 vadászgépe érkezett 4 hónapos járőrszolgálatra Romániába. A 200 katonából álló brit különítmény NATO-parancsnokság alatt végez majd megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

Budapesti járatokat is töröltek az osztrák nemzeti légitársaság alkalmazottainak sztrájkja miatt, amely ma éjféltől péntek délig tart. Emiatt 400 járatot töröltek, ami 50 ezer utast érint. A Budapest Airport információi szerint törölték a légitársaság csütörtöki bécsi járatait, és az osztrák fővárosból sem érkeznek a Liszt Ferenc repülőtérre az Austrian Airlines menetrend szerinti járatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×