eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Business man shake hand after agree deal with Us dollar money in his hand over workspace with online device
Nyitókép: skaman306 / Getty Images

Elemző: két tényezővel magyarázható a munkanélküliség emelkedése

A KSH legfrissebb adatai szerint februárban nőtt a munkanélküliség, utoljára a Covid idején volt ennyire rossz a mutató. Hornyák Józsefet, a Portfolio elemzőjét kérdezte az okokról az InfoRádió.

„Az elmúlt hónapokban csökkent a foglalkoztatottak száma, ez a kedvezőtlen trend februárban megállt, most stagnáló foglalkoztatásról lehet beszélni. Ugyanakkor a munkanélküliek száma tovább emelkedett, a munkanélküliségi ráta elérte a 4,7 százalékot. Ilyen magas munkanélküliségi rátára utoljára a Covid-válság legrosszabb hónapjaiban volt példa, azt megelőzően pedig utoljára 2016-ban” − mondta Hornyák József a Központi Statisztikai Hivatal adataival kapcsolatban.

A Portfolio elemzője két tényezővel magyarázza a munkanélküliségi ráta emelkedését. Az egyik az, hogy a magyar gazdaság tavalyi recessziója miatt a vállalatok egy része elbocsátásokra kényszerült, miközben új munkaerőt nem vettek fel. A másik ok az elemző szerint az, hogy sok korábbi inaktív munkavállaló jelent meg a piacon, aki a magas infláció miatt akar munkába állni.

Az utóbbi hónapokban az infláció megszelídült ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy az árak csökkentek volna. Európai összevetésben a magyar élelmiszerárak az európai átlag szintjére emelkedtek. "Összességében egyrészt a gazdasági recesszió leépítésre késztette a vállalatokat, másrészt pedig szerettek volna többen munkába állni, akik korábban nem dolgoztak, de csak egy részüknek sikerült állást találni, egy másik részük pedig munkanélküli lett" − összegezte Hornyák József.

Mint ahogy korábban megírtuk: 2023. december és 2024. február között a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 33 ezerrel, 232 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,7 százalékra nőtt.

  • A férfiaknál a munkanélküliek száma 124 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,7 százalékra emelkedett.
  • A nőknél a munkanélküliek száma 108 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra növekedett.
  • A munkakeresés átlagos időtartama 9,1 hónap volt, az összes munkanélküli 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 33 százaléka legalább egy éve keresett állást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×