eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A Fundamenta Lakáskassza cég logója a Hegyvidék irodaház (másként a HillSide Offices) modern épületének üvegfalán a főváros XII. kerületében, az Alkotás és a Csörsz utcák találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává - közölte a pénzintézet.

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önállóan működik tovább. Az MBH Bank célja, hogy a tranzakció nyomán az MBH Bank a Fundamentával kiegészülve a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplője legyen - írták.

A közlemény emlékeztet: 2023 novemberében írt alá részvényadásvételi megállapodást az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik. Az MBH Bank stratégiai célja az ügyfélbázisának fiatalítása és a fiatalok hatékony megszólítása, amelyet a tranzakció nyomán a bankcsoporthoz kerülő ügyfélállomány nagymértékben támogat.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a szerződés aláírásának apropóján elmondta: az akvizícióval széles pénzügyi, közvetítői bázissal is bővültek, ami kiegészíti fiókhálózatukat. Mind az MBH Bank, mind a Fundamenta ügyfelei számára jelentős előnyökkel jár az akvizíció nyomán épülő új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma - mondta.

Az MBH Bank a legtöbb bankfiókkal rendelkezik Magyarországon, közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 737 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6500 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot. 2023 első félévi adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakihoz képest, bevétele pedig 51 százalékkal 327,9 milliárd forintra nőtt.

Ginzer Ildikó: a legnagyobb lakás-ökoszisztémához kapcsolódó szereplők tudunk lenni

"A Fundamenta az elmúlt 27 évben nagyon jelentős piaci szereplővé vált a hazai lakás-ökoszisztéma tekintetében, nagyjából félmilliós ügyfélkörrel rendelkezik. Az MBH Bank a másik oldalon a második legnagyobb hazai bankpiaci szereplő, közel kétmillió ügyféllel, és szintén jelentős részesedéssel a hazai lakáshitelezési piacon, illetve a lakossági szolgáltatásokban. És most ez a két egyébként is meghatározó piaci szereplő adja össze az erejét, ami az ügyfelek szempontjából azt jelenti, hogy egyrészt most már ennek a két és félmillió ügyfélkörnek, illetve nyilván további potenciális ügyfeleknek áll rendelkezésre egy sokkal kibővítettebb szolgáltatási paletta, amely az otthonteremtéshez szükséges valamennyi szolgáltatást magába tudja foglalni,kiegészítve napi bankolási szolgáltatásokkal" – mondta az aláírás után Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Azt is kiemelte, hogy a Fundamenta eddigi ügyfeleinek a mindennapi életben semmilyen teendőjük nincs, de tranzakció lezárultával új lehetőséget kapnak, mert számos olyan konstrukció kialakításán dolgoznak, amelyek révén olyan extra kedvezményeket vehetnek igénybe az együttműködésnek köszönhetően a jövőben, amelyek eddig nem voltak elérhetők a hazai piacon.

Ginzer Ildikó szerint az együttműködés legnagyobb ereje abban rejlik, hogy két a piacon meghatározó szereplő tudja egyesíteni egymást jól kiegészítő erősségeit. "Ezzel a szolgáltatási palettával, ezzel az ügyfélmérettel, és azzal a hálózati mérettel, ami így kialakult, hiszen az MBH Bank több mint 400 fiókos hálózatát kiegészíti a Fundamenta teljes személybankár hálózata, a legnagyobb lakásökoszisztémához kapcsolódó szereplők tudunk lenni, és a legszélesebb palettát tudjuk az ügyfeleknek nyújtani" – jelentette ki az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×