eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Csaknem százszor szervezett buszsáv-, járat- és taxiellenőrzést a BKK és a BRFK 2023-ban
Nyitókép: Forrás: BKK sajtó

"Rákos-Dubaj" csörte - Emelkedett a bűnözés Budapesten, bólintott a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, amely szerint a fővárosban regisztrált bűncselekmények száma tavaly az előző évihez képest 1,9 százalékkal, 39 991-ről 40 754-re emelkedett. A közgyűlésben mérlegre került a főpolgármester eddigi teljesítménye és téma volt a rákosrendezői fejlesztés is.

A képviselők egyhangúlag fogadták el a BRFK tavalyi beszámolóját.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a testület előtt elmondta: az emberölések számában markáns csökkenés következett be, 2023-ban Budapesten 35 ilyen eset történt, és emberölés nem maradt felderítetlenül. A lopások esetében 3 százalékos emelkedés figyelhető meg, viszont az autólopások száma 8 százalékkal csökkent. A lakásbetörések száma 15 százalékkal csökkent, a rablásoké 8 százalékkal – közölte a rendőrfőkapitány, aki rámutatott: soha nem volt olyan kevés lakásbetörés Budapesten mint 2023-ban.

  • A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 5,6 százalékkal csökkent: 2022-ben 13 798, míg 2023-ban 13 027 bűncselekményt regisztráltak.
  • Budapesten a regisztrált emberölések száma is csökkent: 2022-ben 45 emberölés történt, 2023-ban 35. A szándékos emberölések száma is csökkent, 2022-ben 15-öt, 2023-ben 13-at regisztráltak.
  • Kiskorú veszélyeztetésénél 28,8 százalékos emelkedés figyelhető meg: 2022-ben 194, 2023-ban 248 ilyen bűncselekmény szerepel a statisztikában.
  • Csökkent az embercsempészés bűncselekményének száma is: 2022-ben 43, 2023-ban 28 eset fordult elő Budapesten.
  • A vagyon elleni bűncselekményeken belül 3,7 százalékos emelkedés volt a lopások - ezzel együtt a betöréses lopások - számának alakulásában: 2022-ben 12 941, míg 2023-ban 13 419 lopás történt.
  • A vizsgált időszakban 8,8 százalékkal - 113-ról 103-ra - csökkent a személygépkocsi-lopások száma.

Kiemelte: átalakul a bűnözés, a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma emelkedik.

A BRFK-hoz 2023-ban 201 ezer bejelentés érkezett, az átlagos kiérkezési idő 12 perc, így sikerült ismét az ország egyik leggyorsabb kiérkezési idejét fenntartani – mondta. Az idei év legfontosabb feladatának a meglévő bizalom fenntartását tartja, illetve azt, hogy elmondható legyen, "Budapest közbiztonsága szélsőségektől mentes és stabil".

Rákosrendező

A közgyűlésben mérlegre került a főpolgármester eddigi teljesítménye is, ezúttal a rákosrendezői tervezett gigaberuházás kapcsán bírálta őt Wintermantel Zsolt Fidesz-frakcióvezető.

"Négy és fél évig nem csinált semmit, előtte öt évig Zuglóban sem. Ötlete, elképzelése nem volt arról, mi legyen Rákosrendezőn. Egy tollvonásnyi bizottsági előterjesztést nem készíttetett, a közgyűlésre semmilyen javaslatot nem hozott, hogy mi legyen a hatalmas területtel. De minek is csinált volna bármit? Majd jön valaki, aki gondolkodik, aki dolgozik, akit lehet ellenezni. Karácsony Gergely eddig mindig előrelépett a nemekkel, a valami ellen tiltakozással. Csakhogy nemekből még nem jött létre semmi" - fogalmazott a politikus.

A rá reagáló Karácsony Gergely azt mondta, sokkal könnyebb valótlanságokat mondani, mint tények alapján bármilyen kijelentést tenni, javasolta, a "Rákos-Dubaj" pártolói menjenek el Belgrádba, és nézzék meg, mit művelt ott ugyanez a beruházó.

"Budapestnek nem arra van szüksége, hogy Európa legnagyobb felhőkarcolóját megépítsük, hogy a klímaváltozás korában energiazabáló borzasztó üvegpalotákat csináljunk. 2019-ben az önkormányzat készített egy koncepciótervet Rákosrendezőre, ennek a városnak igenis új lakóövezetekre van szüksége; az agglomerációban népességrobbanás van, Budapest pedig elveszíti a népességmegtartó erejét" - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Szerinte fontos, hogy sportesemények vigyék a város hírét, de egy fokkal fontosabb, hogy akik itt laknak, azoknak is jó legyen.

Felhívta még a figyelmet arra is, hogy a kormány nem tartja be ígéretét, amely szerint az atlétikai vb budapesti támogatásáért 25 milliárd forint jár a kerületeknek járóbeteg-ellátásra.

Helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a közgyűlés a II. kerületi Vár-hegy 4,6 hektáros erdőterületét, amely a tájképi adottságai mellett sok botanikai és zoológiai értéket őriz. A képviselők döntöttek a III. kerületi Mocsárosdűlő természetvédelmi területének 1,8 hektáros bővítéséről és arról, hogy a Mocsárosdűlő természetvédelmi védettség alá nem kerülő délnyugati, közparki besorolású részén egy 13 hektáros közparkot alakítsanak ki.

A napirend vitája közben a Fidelitas aktivistái két molinót is feltartottak, amelyeken az volt olvasható: "Elég a Kiss László-féle DK-s korrupcióból!"; "Nem akarunk lakóparkot a Mocsáros-dűlőn".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×