eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Halasztás az új Járóbeteg Irányítási Rendszernél

Még a múlt év őszén indította a kormányzat mintegy 90 szakrendelő közreműködésével az úgynevezett Járóbeteg Irányítási Rendszert. A JIR-ben a páciensek a különböző szakrendelésekre akár online, vagy egy callcenter segítségével is kaphatnak időpontot.

Az új rendszerrel az volt a céljuk, hogy a rendelési idők minden percében lássanak el beteget írja a Népszava. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára tavaly ősz óta többször is jelezte: ezt a rendszert majd valamennyi szakrendelőre, háziorvosra kiterjesztik, sőt idén júliustól már maguk a betegek is foglalhatnak időpontot az úgynevezett Egészségablak applikáció segítségével.

A portál szerint azonban a háziorvosi időpontfoglalás részleteiről tavaly októberben társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet már akkor erős tiltakozást váltott ki az alapellátók körében, mondván egy ilyen elváráshoz nincsenek meg a feltételek. Kormányzati reakció nem érkezett, de

február utolsó napján megjelent a jogszabály.

Március 7-én pedig arról kaptak levelet a háziorvosok az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) főigazgató-helyettesétől, hogy március elsejétől a beutalóköteles ellátásokra – ha a beteg személyesen megjelenik a rendelőben – a háziorvosnak kell az úgynevezett digitális időpontfoglaló rendszerben előjegyeznie a páciensét.

A Népszava által az ország különböző pontjain megkérdezett háziorvosok egyike sem tudja használni az új rendszert, a betegek ellátáshoz most alkalmazott szoftvereik tanúsítására várnak, ugyanis ez lenne az egyik előfeltétele az új rendszerhez való csatlakozásnak. Volt, aki úgy tudta, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) részéről sem készültek el még azok a fejlesztések, amelyek zökkenőmentessé tennék a háziorvosok számára a betegút szervezését.

Jelenleg a JIR pilot rendszeréből kimaradt háziorvosok úgy kereshetnek, hogy azon a felületen, ahová korábban a Covid-oltásokat rögzítették, meg kell adniuk a beteg adatait, és azt követően lépegethetnek a szakrendelők között felajánlott időpontot keresve.

„Ha minden simán megy, úgy legalább 5-10 percre van ehhez szükség. Ám gyakran lassú az e-tér, vagy éppen a keresett ellátásra nincs sehol kiajánlott időpont”

– nyilatkozta a lapnak az egyik, a fővárosban praktizáló háziorvos. Ő úgy tudta, hogy a próbaprogramban Budapestről is csak néhányan vesznek részt aktívan.

A portál által megkeresett szakrendelők arról számoltak be: ők egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy kiajánljanak időpontot a háziorvosok számára. Részben sok ellátó saját időpontfoglaló rendszert működtet a területéhez tartozó és regisztrált betegeknek, akik így közvetlenül maguk is foglalhatnak időpontot. Másrészt erős a félelmük, hogy ha megtennék, saját területi betegeiktől vonnának el kapacitást, illetve az új, más területről foglalók többletellátást generálnak például a labor, az ultrahang vagy az egyéb képalkotó vizsgálatokra, amely aztán „csődbe viszi” a szakrendelőt.

A kormányzat a szakrendelőktől azt várja, hogy kapacitásaik legalább 30 százalékát ajánlják fel a háziorvosi foglalórendszerben. A járóbetegellátóknak, különösen ahol még nem működnek a saját időpontfoglalós rendszerek, a cikk szerint jobban megfelel a jelenlegi gyakorlat, miszerint egy-, másfél hónapra nyitják meg az előjegyzési listáikat és a beutaltak a hónap bizonyos napján, meghatározott időablakban kérhetnek telefonon vagy személyesen időpontot. E gyakorlattal nincs megszámlálható szakorvosi ellátásra várakozó, hiszen aki nem jut időponthoz, az láthatatlan marad a rendszer számára.

Miután a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott a háziorvosoknak március hetedikén kiküldött levél miatt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ad hoc egyeztetést kezdeményezett az érdekképviselőkkel – írja a Népszava. Így szerdán a Belügyminisztériumban az ágazat vezetői arról tájékoztatták a Magyar Orvosi Kamara képviselőit, hogy

március elsejei határidő nem él és egyelőre mégsem kell egységesen alkalmazni a háziorvosoknak az időpontfoglaló rendszert.

Keczéry Attila zuglói háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára elmondta: az egyeztetésen a kormányzat képviselői azt közölték, hogy a teljes rendszer csak július elsejével indul. Addig csak azokban a szakrendelőkben és kórházi szakellátóhelyeken működik, ahol már a pilot projektben is részt vettek, illetve a kör folyamatosan bővülhet mindazokkal, akiknél a technikai feltételek megteremtődnek. A titkár elmondása szerint a kamara összességében támogatja azt a kormányzati elképzelést, hogy az Egészségablak applikáció fejlesztésével egyszerűbbé kívánják tenni a receptek kiváltását, az időpontfoglalást.

A Népszava idézte még a Medicina 2000 Szakellátási Szövetség gyűjtésát is, amely szerint 2019-ről 2023-ra átlagosan ugyan alig egy héttel nőttek a várakozási idők, de egy-egy szakrendelésnél három héttel is hosszabbra nyúlt már a várakozás, és most akár több hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy valakit fogadjon kardiológus, endokrinológus, diabetológus vagy sor kerüljön ultrahangvizsgálatára.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×