eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Déli Körvasút környéki park és kerékpárút megújítása
Nyitókép: Forrás: Facebook (Vitézy Dávid)

Már az uniós támogatási döntés előtt hozzáláthatnak a Déli körvasúthoz

A kormány jó néhány közlekedési projektet kiemelt, így azokkal nem szükséges további döntésre várni, hazai forrásból is nekiláthatnak.

Huszonöt közlekedési beruházás valósulhat meg az év első napjától külön kötelezettségvállalás nélkül az idei költségvetés terhére abból az 56-ból, amely az Integrált Közlekedésfejlesztés OP előirányzata a hazai társfinanszírozáson felül egy új kormányhatározat szerint - írja a Világgazdaság.

A lehetőség az érintett támogatói határozat meghozataláig érvényes. A kiválasztott projektekben közös, hogy a támogatási kérelmüket már tavaly beadták egy kivételével. Ez az egy viszont a felsorolásnak éppen a legnagyobb értékű beruházása is:

a Déli körvasút II. ütemének a CEF2 keretében történő, nem támogatott elemeiről van szó, nevezetesen a nádorkerti és a közvágóhídi új megálló, valamint a kiegészítő létesítmények építéséről.

A munka 210,1 milliárd forintba kerülne, a támogatási kérelem beadása mellett pedig 2024-es dátum szerepel.

A második legnagyobb értékű a megtolt beruházások közül 19 Stadler gyártmányú KISS vonat beszerzése, 112,9 milliárd forintos értékben, ezek a MÁV-Start flottáját erősítik majd. A vonatokon 600 ülőhely lesz, 160 km/h-s sebességgel is képesek haladni akadálymentesítettek lesznek és kerékpárt is lehet rajtuk szállítani. Indulhatnak az elővárosi vonalfejlesztések előkészítései is, ezek a Rákospalota–Újpest–Vác–Vácrátót vonalé (3,3 milliárd forint) és a Kőbánya–Kispest–Lajosmizse vonalé (4,1 milliárd forint). Hasonló munka a gödöllői és a csömöri HÉV rekonstrukciója és az M2 metróval való összeköttetése, ideértve az üzemképes járművek beszerzését is - írja a lap.

A döntés értelmében előkészíthető még az észak-déli HÉV-vonalak összeköttetése (7,4 milliárd forint), a kelenföldi intermodális csomópont kialakításának egy része (0,6 milliárd forint) és a Kis-Gellért hegyi alagút felújítása (0,3 milliárd forint). Már tervezhető a Zalaszentiván-Nagykanizsa vonal fejlesztése is (3,7), vagy a Püspökladány–Debrecen vonal korszerűsítése a Szajol–Debrecen vonal ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel való felszerelésével együtt (5,4 milliárd forint).

Ezen felül elindulhat a Szeged-Makó elővárosi közlekedés, vagy a Hatvan-Füzesabony vasútvonal fejlesztésének előkészítése sok egyéb projekt mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×