eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Crowd walking down on sidewalk, concept of strangers, crime, society, epidemic, population
Nyitókép: Oleg Elkov/Getty Images

Több éves börtönt kaptak a Gellért-hegyi banda tagjai

Jogerősen 2-3 éves börtönbüntetéseket szabott ki a fiatalkorúakból álló Gellért-hegyi rablóbanda ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Az eljárás adatai szerint a fiatalkorú elkövetők 2019 november-decemberben airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

Az elsőfokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. májusában mind az öt vádlott bűnösségét kimondta, és 1 év 4 hónap, illetve 2 év 8 hónap közötti, részben felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ügyészi, védői és vádlotti fellebbezések folytán került az ügy másodfokra.

Hétfőn a törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést, és jogerős ítéletében 3 vádlottnál súlyosította, 2 vádlottnál enyhítette a kiszabott büntetéseket.

Az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a másodrendűt 3 év 4 hónap, a harmadrendűt 2 év 9 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, a negyed- és ötödrendűnél - a kiszabott szabadságvesztés mértékét változatlanul hagyva - a próbaidő tartamát 4, illetve 2 évre enyhítette.

"A törvényszék rámutatott arra, hogy a másodfokon kiszabott büntetés mértéke nemcsak a terheltek számára bír visszatartó erővel, hanem az megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×