eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palotában 2022. február 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Rövidesen megszólal Orbán Viktor

A miniszterelnök az előzetes program szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett „Gazdasági Évnyitó 2024” című gazdaságpolitikai fórumon mond beszédet.

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen előadást tart Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Az esemény több szempontból is fontos lehet:

  • a gazdasági élet és üzleti szféra szereplői arra kíváncsiak, lesz-e olyan gazdaságpolitikai lépés, amely az ő működésüket közvetlenül befolyásolja
  • a forintpiaci és állampapír-piaci befektetők, finanszírozók és piaci elemzők az esetleges bejelentéseket figyelik, nem kizárt ugyanis, hogy érkeznek piacbefolyásoló bejelentések
  • külön érdekes lesz továbbá azt is figyelni, hogy a felszólalók ezúttal szót ejtenek-e a Magyar Nemzeti Bankról, a monetáris politikáról, valamint a kamatcsökkentésekről. Az elmúlt napokban ugyanis ismét kiújult a kormány és jegybank közötti feszültség, és már nem csak a kamatcsökkentés tempóján megy a vita
  • az sem mellékes, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mit fog mondani a költségvetés és a GDP-növekedés kapcsolatáról. Az már eldőlt ugyanis, hogy az idei eredeti 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt nem fogja tudni tartani a kormány, bár hivatalos felülvizsgálat még nem történt

– írja a Portfolio.

A miniszterelnök azok után szólal meg hétfőn újra, hogy Matolcsy György jegybankelnök a múlt héten keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Matolcsy György szerint a kormány 2021 közepétől hibás gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. Orbán Viktor sajtófőnöke erre annyit reagált: a miniszterelnök szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

A 2023-as beszédekben amúgy a magas infláció, valamint a munkaerőhiányos állapot megoldása volt a két fő téma. Idén feltehetően azon lesz a hangsúly a kormányzati szereplők részéről, hogy hogyan indulhat be 2024-ben a gazdasági növekedés a tavalyi recessziós év után, és hogy ennek érdekében a kormány bármit lép-e növekedésösztönzéssel.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×