eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

7 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag készül Németországban – a nap hírei

Németország 7 milliárd eurós intézkedéscsomagot állít össze, hogy kihúzza az országot az elhúzódó gazdasági visszaesésből. Belgrádban tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök. Külön listán indul Budapesten a Momentum az önkormányzati választáson. Az InfoRádió legfontosabb hírei szombaton.

Németország kormánykoalíciója 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kihúzni az országot az elhúzódó visszaesésből – írja a terveket ismerő személyekre hivatkozva a Bloomberg. A német kormány szeretné, ha a csomag, amely csökkentené a vállalatok adóterheit még a nyári szünet előtt megszerezné a parlamenti jóváhagyást.

Belgrádba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Aleksandar Vuciccsal, Szerbia elnökével folytat munkamegbeszélést - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A tárgyaláson a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai háború, a Nyugat-Balkán - így Szerbia - európai integrációja és a nemzetek szuverenitásának ügye is szóba kerül.

A német kancellár gyors tisztázást ígért azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amelyen a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak. Az orosz RT televízió által nyilvánosságra hozott hangfelvételen állítólag a Bundeswehr főtisztjei vitatták meg, hogyan használhatják fel a német Taurus rakétákat Ukrajnában. Tárgyaltak a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról is.

Négyen meghaltak, köztük egy 3 éves gyerek, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban. Korábban egy szentpétervári, 5 emeletes lakóházban történt robbanás, amelynek kapcsán az orosz állami hírportál és a TASZSZ hírügynökség is dróntámadásról írt.

Aláírta a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabályt a magyar Országgyűlés alelnöke, és továbbította azt az államfő hivatalába. Ezáltal megszűnt az utolsó akadály is Svédország számára, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez.

A magyar uniós elnökség alatt írják alá az Európai Unió és Üzbegisztán közötti együttműködési megállapodást – közölte a törökországi Antalyai Diplomáciai Fórumon részt vevő külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Üzbegisztánt Magyarország közép-ázsiai stratégiai partnerének nevezte.

A Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a törökországi Antalyában. A megbeszélésen elhangzott: több magyar cégnek vannak már üzleti érdekeltségei az afrikai országban, de érdemes elősegíteni a további befektetéseket.

A nemzetgazdasági miniszter szerint, az Európai Uniónak részt kell vennie az Egyesült Államok és Kína közötti állami támogatási versenyben. Nagy Márton a törökországi Antalyában tartott fórumon egyebek mellett arról beszélt, hogy a nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik, mivel nem képesek olyan gyorsan alkalmazkodni az új trendekhez, mint ázsiai versenytársaik.

Az Európai Szocialista Párt Nicolas Schmit luxemburgi politikust jelöli az Európa Bizottság elnöki tisztségére. A párt Rómában zajló kongresszusán erről egyhangúlag született döntés.

Globális szövetséget szorgalmaz az olasz kormányfő az emberkereskedelemmel szemben – közölte a római miniszterelnöki hivatal. Giorgia Meloni a G7-csoport soros elnökeként Washingtonban erről is tárgyalt az amerikai elnökkel. Az olasz kormányfő azt hangoztatta, hogy véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek, amely a bűnözés legnyereségesebb pénzügyi tevékenységévé vált.

Megérkezett az első amerikai humanitárius segélyszállítmány Gázába amerikai tisztviselők tájékoztatása szerint. Három repülőgép több mint 35 ezer adag élelmiszert szállított, miközben az ENSZ jelentése szerint a lakosság negyede az éhínség szélén áll.

Elsüllyedt a Vörös-tengeren az a kereskedelmi hajó, amelyet napokkal korábban jemeni húszi lázadók támadtak meg - közölték a jemeni és brit hatóságok. Az amerikai Középső Parancsokság korábban figyelmeztetett, hogy a hajó által szállított műtrágya és a szivárgó üzemanyag ökológiai katasztrófát idézhet elő a Vörös-tengeren.

Külön listán indul Budapesten a Momentum az önkormányzati választáson, Budafokon pedig előválasztás lesz. Az ellenzéki párt szerint Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd és a DK is támogatja a Momentum jelöltjét az 5. kerületben, a 22. a 21. és a 23. kerületben. Támogatják Soproni Tamás 6. kerületi és Pikó András 8. kerületi polgármesterek újraindulását is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×