eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A drónnal készült képen Karancskeszi 2023. augusztus 31-én.
Nyitókép: Komka Péter

Jól jártak a kisboltok a Magyar Falu Programban

A Magyar Falu Programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár kiemelte: a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos : a pályázók között 100 olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem is működött az üzlet, de a kisboltfelújítási pályázati forrásból sikerült újranyitni a kiskereskedéseket.

A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy Bács-Kiskun vármegyében mintegy nyolcvan településen éltek a lehetőséggel, és összesen 2 milliárd forint értékben pályáztak a kistelepülések boltjainak megmentésére.

Kiemelte, a pályázat lehetőséget teremtett azoknak az ingatlanoknak a felújítására vagy megvásárlására, amelyekben a kisbolt működött. A forrásból az igénylők költhettek továbbá eszközbeszerzésre, így az üzlet teljes berendezését is megújíthatták, de az elnyert összeg egy részét bértámogatás formájában is felhasználhatták.

A kormánybiztos elmondta azt is, „később, az orosz-ukrán háborúra adott rossz brüsszeli válaszokból is fakadó energiaválság enyhítése érdekében a magyar kormány úgy döntött, hogy átsegíti a kisválallalkozókat a nehéz időszakon”.

Emlékeztetett: a Magyar falu program keretében minden magyarországi kistelepülésen működő kisbolt számára nyitottak egy átmeneti támogatási kasszát, amelynek keretében 2800 kiskereskedésnek összesen 8 milliárd forint értékben segítettek rezsiszámláik kifizetésében.

A Bács-Kiskun vármegyei Újteleken 5 millió forint önerő mellett a Magyar falu program mintegy 21 millió forint pályázati forrásából újult meg a település boltja. A kalocsai járás egyik legkisebb, 364 lélekszámú községében egy házaspár családi vállalkozásként, három éve üzemelteti az üzletet. A támogatást az épület külső és belső felújítására, valamint eszköz- és berendezésvásárlásra fordították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×