eur:
393.3
usd:
369.69
bux:
66115.42
2024. április 17. szerda Rudolf
Sütő Gábor, az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója nézi működés közben a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kétmilliárd forintból veszik fel a versenyt a pusztító jégesőkkel

Néhány év alatt a felére csökkent azon területek nagysága, ahonnan jégeső okozta kárt jelentettek a magyar gazdák. A kormány idén kétmilliárd forintot biztosít a jégkármérséklő rendszer működtetésére.

„Magyarországon immár öt éve rendkívül sikeresen működik az országos jégkármérséklő rendszer”− mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, miután az agrártárca államtitkárával közösen átadta a rendszer működtetőinek járó elismeréseket.

"Ez egy az Európai Unióban példa nélküli hálózat, mert az ország teljes területét védjük. Egymástól tíz kilométerre található generátorokkal ezüst-jodidot párologtatunk a levegőbe, amivel mesterséges jégszemcséket képezünk, ezáltal sokkal több jégszemcse keletkezik. A több jégszemcsének az átmérője jóval kisebb lesz, mintha nem avatkoztunk volna be, és így jó eséllyel ezek el is olvadnak, mire a földfelszínt elérik" − magyarázta Győrffy Balázs. Hozzátette: a rendszer sokkal hatékonyabban működik Magyarországon, mint az uniós tagállamok többségében.

„2018 óta üzemeltetjük ezt a rendszert, ha az európai uniós számokkal összehasonlítjuk, azt látjuk, hogy ott néhány év alatt 2500-ról közel 10 ezerre nőtt a két centinél nagyobb jégszemcseátmérőjű jégesők száma, míg Magyarországon ugyanezen időszakban kevesebb, mint a felére csökkent azon hektároknak a száma, ahol a gazdálkodók jégkárt jelentettek be. Tehát egy folyamatosan változó, egyre hektikusabb időjárási körülményeket produkáló környezetben vagyunk képesek a korábbinál is kevesebb jégkárt regisztrálni" − fejtette ki az elnök.

Az országos jégkármérséklő rendszer működtetésére, amely több, mint 9 millió hektárnyi földterületet véd, idén kétmilliárd forint támogatást ad a kormányzat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Biztosan lesz izraeli válaszcsapás – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, külpolitikai újságíró. Szerinte azonban nyílt háború nem várható a két ország között, az újraválasztására készülődő Joe Biden amerikai elnök ugyanis ezt nem támogatná.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×