eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sütő Gábor, az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója nézi működés közben a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kétmilliárd forintból veszik fel a versenyt a pusztító jégesőkkel

Néhány év alatt a felére csökkent azon területek nagysága, ahonnan jégeső okozta kárt jelentettek a magyar gazdák. A kormány idén kétmilliárd forintot biztosít a jégkármérséklő rendszer működtetésére.

„Magyarországon immár öt éve rendkívül sikeresen működik az országos jégkármérséklő rendszer”− mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, miután az agrártárca államtitkárával közösen átadta a rendszer működtetőinek járó elismeréseket.

"Ez egy az Európai Unióban példa nélküli hálózat, mert az ország teljes területét védjük. Egymástól tíz kilométerre található generátorokkal ezüst-jodidot párologtatunk a levegőbe, amivel mesterséges jégszemcséket képezünk, ezáltal sokkal több jégszemcse keletkezik. A több jégszemcsének az átmérője jóval kisebb lesz, mintha nem avatkoztunk volna be, és így jó eséllyel ezek el is olvadnak, mire a földfelszínt elérik" − magyarázta Győrffy Balázs. Hozzátette: a rendszer sokkal hatékonyabban működik Magyarországon, mint az uniós tagállamok többségében.

„2018 óta üzemeltetjük ezt a rendszert, ha az európai uniós számokkal összehasonlítjuk, azt látjuk, hogy ott néhány év alatt 2500-ról közel 10 ezerre nőtt a két centinél nagyobb jégszemcseátmérőjű jégesők száma, míg Magyarországon ugyanezen időszakban kevesebb, mint a felére csökkent azon hektároknak a száma, ahol a gazdálkodók jégkárt jelentettek be. Tehát egy folyamatosan változó, egyre hektikusabb időjárási körülményeket produkáló környezetben vagyunk képesek a korábbinál is kevesebb jégkárt regisztrálni" − fejtette ki az elnök.

Az országos jégkármérséklő rendszer működtetésére, amely több, mint 9 millió hektárnyi földterületet véd, idén kétmilliárd forint támogatást ad a kormányzat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×