eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Debrecen a szabadság őrvárosa címmel rendezett emlékülésen a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában 2024. január 9-én. Kossuth Lajos nevezte el a szabadság őrvárosának Debrecent az 1848–49-es szabadságharc idején, amikor néhány hónapig, 1849 januárjától júniusáig innen irányította az országot a kormány. Itt foglalták írásba a Habsburg-ház trónfosztását és az ország szuverenitását is rögzítő magyar Függetlenségi nyilatkozatot.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Lázár János a Volán-megállapodásról: nem győzött le senki senkit, közös nevezőre jutottunk

Utolsóként, de még időben a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott a megállapodáshoz, így a MÁV-Volán-csoport mind a kilenc nagy, reprezentatív érdekképviselete még éjfél előtt aláírta a 3 éves bérmegállapodást - közölte az Építési és Közlekedési miniszter.

Lázár János azt írta: ez kellett ahhoz, hogy a cégcsoport minden munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja. A megállapodással mindenki nyert - fűzte hozzá a tárcavezető a Facebook-oldalán.

A munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy a következő esztendőkben az infláció fölött fog emelkedni a bérük, a MÁV-Volán-csoport pedig a korábbinál kiszámíthatóbb feltételek mellett, jobb tervezési képességgel tudja végrehajtani a megújulási programját - írta a miniszter, hozzátéve, hogy ezt az állam tulajdonosi jogait képviselő közlekedési miniszterként el is várja a vezetéstől.

Egy kicsivel későbbi bejegyzésben azt hangsúlyozta, hogy

"nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk".

Mint fogalmazott, a szakszervezetek következetesen küzdöttek a munkavállókért, a tulajdonosi-munkáltatói oldal képviselői pedig a felelős megoldást keresték.

"Két irányból indultunk, de középen találkoztunk. Az eredmény 3 év kiszámíthatóság mindkét fél számára. Köszönöm a szakszervezetek partnerségét, köszönöm a MÁV-VOLÁN-csoport minden munkatársának, hogy mozgásban tartják Magyarországot. Tisztelet és megbecsülés mindannyiuknak!" - írta.

Mint ismert, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet több vasárnap-hétfői sztrájkot is szervezett, amelynek magas támogatottsága volt. A megmozdulások, illetve a szakszervezet csökkentett követelése nyomán az ÉKM végül emelt a dolgozóknak megajánlott összegen, így született meg a megállapodás.

Frissítés: A két, kiemelkedően sikeres volánbuszos munkabeszüntetés nélkül nem lehetett volna ilyen bérajánlatot elérni a MÁV-Volán-csoportnál a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint, amely utolsóként, szerdán csatlakozott a megállapodáshoz. A bérmegállapodás aláírását pedig azzal indokolták, hogy

anélkül nem lett volna bérfejlesztés a Volánbusznál.

A SZAKSZ közleményében kiemelte, a szakszervezet a végső mértékeket a saját sikereként könyveli el, és úgy véli, bebizonyította, hogy lehet Magyarországon a közlekedési szektorban is érdemi sztrájkot megvalósítani. A SZAKSZ a bértárgyalásokon elment a falig, és komoly eredményeket ért el

A megállapodás alapján a munkáltató 2024. január 1-ig visszamenőlegesen 600 000 forintos alapbérig alanyi jogú, 17 százalékos béremelést hajt végre, amelynek összege nem lehet kevesebb 70 000 forintnál. A 600 000 forint alapbér felett az alanyi jogú béremelés mértéke egységesen 102 000 forint. Ez autóbuszvezetők esetében a pótlékokkal együtt meghaladja a 20 százalékos mértéket is.

Ezzel a SZAKSZ közlése szerint a köztulajdonban működő közszolgáltató szférában a MÁV-Volán cégcsoportnál növekszik a legmagasabb mértékben a bér az idén.

A szakszervezet közleményében kitért arra, a szerdai, utolsó tárgyalási fordulón - a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a társszakszervezet képviselőivel - a felek megállapodtak abban is, hogy különös tekintettel a Volánbusz várható átalakítására, a bekövetkező integrációra,

felülvizsgálják a bérek struktúráját és a kollektív szerződést.

A megállapodás garantálja, hogy a rákövetkező két évben az inflációt is figyelembe véve nő a foglalkoztatottak keresete - jegyezték meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×