eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Tüke Busz Zrt.

Egyelőre nincs megállapodás, újabb buszos sztrájk lehet Pécsen

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke február 9-ére egyeztetésre hívta a Tüke Busz vezérigazgatóját. Ha nem jön létre vagy nem hoz érdemi eredményt a találkozó, ismét munkabeszüntetés jöhet.

Február végén ismét kétnapos sztrájkot hirdethet a pécsi Tüke Busz, amelynek alkalmazottjai alapbéremelést követelnek – írja a Mérce.

Január végén ugyan megállapodott egymással a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) és a Volánbusz, ugyanakkor a pécsi helyi közlekedést szervező Tüke Busz Zrt. vezetőivel még nem sikerült megegyezni, ezért lehet újabb munkabeszüntetés. A Tüke Busz sofőrjei a január 28-29-i Volán-sztrájk alatt sem vették fel a munkát.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint Skutnik Tibor, a Tüke Busz vezérigazgatója korábban többször sem tartotta be a sztrájkegyeztetés feltételeit, amire Skutnik azt válaszolta, hogy a szakszervezet viszont formai hibákat követett el a korábbi sztrájkegyeztetések meghirdetése és az év eleji bértárgyalások során.

Dobi István a Skutnik Tibornak írt nyílt levelében közölte:

a 2024-es évre 20 százalékos alapbéremelést szorgalmaz a Tüke Busz alkalmazottjai számára,

továbbá sztrájkot megelőző egyeztetést kezdeményezett február 9-ére. A SZAKSZ elnöke jelezte, hogy ha az egyeztetés a szakszervezet önhibáján kívül nem jön létre, akkor is jogszerűen meg lehet tartani a sztrájkot. A pécsi cég eddig nem állt elő béremelési ajánlattal.

Ha nem születik megállapodás, akkor február 27-28-án sztrájkolhatnak ismét a Tüke Busz sofőrjei.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a SZAKSZ a Volánbusz alkalmazottjainak eredetileg 25 százalékos alapbéremelést követelt, de a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel való január végi megállapodás alapján az állami tulajdonú vállalatnál végül 2024. január 1-ig visszamenőlegesen 600 ezer forintos alapbérig alanyi jogú, 17 százalékos béremelést hajtanak végre, amelynek összege nem lehet kevesebb 70 ezer forintnál. A 600 ezer forintos alapbér felett az alanyi jogú béremelés mértéke egységesen 102 ezer forint, ez az autóbusz-vezetők esetében a pótlékokkal együtt meghaladja a 20 százalékos mértéket is.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×