eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Autóbuszok a Volánbusz Zrt. Somogy vármegye helyközi közlekedésében részt vevő 22 új, Credobus Econell 12 típusú, dízelüzemű járművének átadásán Kaposváron 2023. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kilenc szakszervezetből hét elfogadta Lázár János ajánlatát

A MÁV–Volán-csoport háromoldalú érdekegyeztető tanácsán többfordulós tárgyalássorozat után bérmegállapodás született a vasutas és HÉV szakszervezetekkel, amely három év alatt összességében átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbér-emelést garantál az érintett munkavállalóknak.

A hároméves bérmegállapodás összességében átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbér-emelést határoz meg a vasutas és HÉV munkavállalók számára. A megállapodás az első évben, 2024-ben a 600 ezer forintos alapbérrészig 17 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést, továbbá jogi garanciát biztosít a további évek reálbérnövekedésére, 2025-re és 2026-ra is – olvasható a MÁV-Volán-csoport sajtóközleményében.

A kilenc reprezentatív érdekképviseletből kettő, a KKSZ és a SzAKSz jelezte, hogy nem rendelkezik mandátummal a megállapodás aláírására, így a volánbuszos munkavállalók csak abban az esetben kaphatnak 2024. január 1-jétől emelést, ha a szakszervezetek még január 31-jén éjfélig csatlakoznak a megállapodáshoz.

Amennyiben a megállapodás januárban nem jön létre, akkor egy, vagy akár több hónapnyi bérnövekménytől is elesehetnek az érintett munkatársak,

annak ellenére, hogy a Volánbusz-munkavállalóknak különösen kedvező az új munkáltatói ajánlat, hiszen a tegnap és tegnapelőtt sztrájkoló autóbuszsofőrök esetében például már idén 20%-ot meghaladó mértékű alapbéremelést biztosítana.

A hároméves bérmegállapodás évekre előre biztosít valódi bérnövekedést a munkatársaknak, miközben megteremti azt a kiszámíthatóságot, amely a vállalatcsoport átalakításához, modernizációjához szükséges - írta a megálapodást követően a MÁV a közleményében.

Lázár János a Facebook-oldalán számolt be a megállapodásról, az építési és közlekedési miniszter arra is kitért, hogy a Volánbusz-érdekképviseletek egyelőre nem írták alá a megállapodást, pedig meglátása szerint „az ő munkavállalóik számára különösen előnyösek ezek a feltételek”.

Lázár János leszögezte, „aki most kimarad, az lemarad”, kiemelve, hogy az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudják utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz. „Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk az aláírásra” – fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×