eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: freepik

Érettségi után, pályaválasztás előtt – merre tovább? (x)

A nemrég még kiskamasz gyermeked lassan betölti vagy már be is töltötte tizennyolcadik évét, elmorzsoltál néhány könnycseppet a szalagavatóján, és 2024-be lépve ténnyé vált, hogy idén érettségizik. Néhány hónap múlva kezében lesz az érettségi bizonyítvány, előtte az élet. Tizennégy évesen még nem volt határozott elképzelése a jövőjéről, most újabb mérföldkő előtt áll, merre folytassa.

Tanulás vagy munka? Esetleg mindkettő?

Az elsődlegesen eldöntendő kérdés, amit érettségihez közeledve el kell döntenie gyermekünknek, hogy szeretne-e továbbtanulni. Van, akinek magától értetődő, hogy egyetemre jelentkezik, de sokan vannak, akik annyira elfáradnak a gimnáziumi években és az érettségire való felkészülésben, hogy nem érzik késznek magukat arra, hogy ugyanígy, sőt még ennél is keményebben folytassák szeptembertől tanulmányaikat egyetemi körülmények között. Ne ijedjünk meg, ha azt a választ kapjuk, hogy szeretne egy kis levegőt magának, esetleg némi időt, amíg kitalálja, mi az a terület, amibe legszívesebben beleásná magát és maximális odafigyeléssel végig tudná vinni tanulmányait.

Ahogy tizennégy évesen nem elvárás, hogy valakinek határozott elképzelései legyenek a jövőjéről, ez tizennyolc évesen szintén gyakori és normális állapot. Természetesen látszik egy irányvonal már, merre biztosan nem, merre talán és merre szívesen, de ennek végleges eldöntéséhez is kellhet még idő. Nem kell erőltetni az egyetemi jelentkezést, ha úgy érezzük, hogy a gyermekünk nem biztos abban, valóban képes lesz-e hat-nyolc, megerőltető tanulással töltött félévet teljesíteni egy olyan szakon, ami nem feltétlen szíve vágya.

A diploma valóban fontos a mai világban, de pont ugyanolyan fontos a munkatapasztalat is, tehát semmi jóvátehetetlen nem történik akkor, ha érettségi után nem az egyetemi továbbtanulás az elsődleges cél, hanem az akár itthon, akár külföldön szerzett munka- és élettapasztalat. Hagyjuk bátran, hogy önállósodjon, vállaljon munkát, akár részmunkaidőben is, ami mellett számos, az egyetemi képzésnél talán könnyebb, de hasznos, rövidebb időtartamú, akár egy-egy speciális területre fókuszáló tanfolyam és képzés közül tud választani, és azokat munka mellett elvégezni.

Pályakezdőként a munkaerőpiacon

Ha gyermekünk úgy dönt, nappali rendszerben történő tanulás helyett dolgozni szeretne, akkor első lépésként azt kell eldöntenie, teljes vagy részmunkaidőben szeretne-e dolgozni. Szakmai tapasztalat nélkül, pusztán egy érettségivel korlátozottak az elhelyezkedési lehetőségek, ezért mindenképp érdemes fontolóra venni, milyen rövidebb képzéseket és tanfolyamokat végezne el, amelyek javítják készségeit és vonzóbbá tehetik a munkaerőpiacon. A választott képzés időigénye ismeretében már eldönthető, mennyi ideje és energiája marad dolgozni, ezt tudva érdemes regisztrálni álláskereső portálokra és elkezdeni a válogatást az aktuális állásajánlatok között. Fontos, hogy olyan munkát keressen, ami illeszkedik erősségeihez, érdeklődési területeihez.

A jelentkezésekhez fontos, hogy készítsen részletes önéletrajzot, ami tartalmazza az oktatási hátterét, készségeit, tapasztalatát, nyelvtudását. Az önéletrajz összeállításában a Profession 2024-es önéletrajz sablonjai is segítségére lehetnek. Érdemes figyelemmel követni a gyakornoki vagy alkalmi munkát kínáló pozíciókat is, ezek jó lehetőséget jelenthetnek pályakezdőknek az első munkatapasztalatok megszerzésére.

A karrier sokféleképpen formálható

A döntés előtt fontos, hogy a fiatal vegye figyelembe érdeklődési területeit, céljait és képességeit. Hagyjuk, hogy ő hozza meg a döntést, az életút és a karrier sokféleképpen formálható, bármikor megváltoztatható, ne féljünk attól, hogy hibázni fog.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×