eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Thanh Serious/Unsplash

Fékezhetetlenül habzanak a kézműves sörök

Több mint 100 milliárd dollár a kézműves sörök világpiaci értéke, és ez az összeg tíz éven belül háromszorosára is nőhet. Magyarországon ma nagyjából 80 főzde működik.

Az Amerikai Sörfőzők Szövetségének definíciója alapján három tényezőből vezethető le a kézműves sörfőzde fogalma. Legfeljebb 702 liter sört gyárt egy évben, túlnyomóan tradicionális alapanyagokat használ, és a termelésben részt nem vevő alkoholipari szereplők tulajdonrésze nem magasabb mint 25 százalék – mondta Fetter Bálint az InfoRádióban. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője szerint ezek alapján egy független, lokális ismertséggel rendelkező főzde képe rajzolódhat ki, amely nem rendelkezik túl nagy marketing kerettel, így ritkán tesz szert globális ismertségre.

Fetter Bálint arról számolt be, hogy 2016-ban a világszerte működő 19 ezer sörfőzdéből 17 700 volt kézműves. A legtöbb, közel ötezer az Amerikai Egyesült Államokban működött, míg Európában az Egyesült Királyságban megközelítőleg 1600. A kontinensen a 2015-től 2020-ig terjedő időszakban a kisüzemi főzdék száma megduplázódott – tette hozzá.

2022-ben a globális kézművessör-piac értéke megközelítőleg 103 milliárd dollárt tett ki, és 2032-re várhatóan 282 milliárd dollár lehet a szegmens értéke,

tehát további bővülés várható – mondta az elemző.

Magyarországon a rendszerváltozást követően jelentek meg nagyobb számban kisüzemi sörfőzdék, nagyjából 400, de ma már csak körülbelül 80 családi, kisebb sörfőzde működik, a többi a 90-es években meglehetősen hamar tönkrement – mondta Fetter Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×