eur:
394.55
usd:
370.78
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay

Aggasztó folyamat indult el a sajtok piacán

Komoly áremelkedést nem várnak a szakértők a tejtermékek piacán, a sajt azonban már most is szinte megfizethetetlen.

Bár decemberben mind a tej, mind pedig a sajt ára jelentősen alacsonyabb volt az egy évvel korábbihoz képest, az elmúlt két évben összességében mindkét termék jelentősen drágább lett. A szállítmányozásban bekövetkező áremelkedés és a felvásárlási ár is arra enged következtetni, hogy idén sem ússzuk meg a drágulást a tejtermékek piacán - írja a Pénzcentrum.

A lap megkérdezett szakértő szerint most kis esélye van egy komolyabb drágulásnak, de a termelőknek már így is drasztikusan csökkenteni kellett a felvásárlási árakat - ráadásul a globális tényezők is keresztbe tehetnek még.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy leginkább az energiaárak tehetnek majd róla, ha 2024-ben a tejtermékek tovább drágulnak - de erre most kevés esély látszik. Drágulás akkor következhet be, ha valamilyen hatás miatt a nagy tejtermelő területeken (Európa, Új-Zéland, USA, stb.) csökken a kínálat, vagy egyszerre emelkednek a termelés költségei. Ilyen eset lehet az, ha például valamilyen geopolitikai okból, például a jemeni vagy az izraeli helyzet eszkalálódása, az orosz-ukrán háború miatt drámaian nőnek az energiaárak globálisan.

Európai szinten esetleg a kedvezőtlen időjárás okozhat drágulást.

Nagyarányú drágulás azonban most nem valószínűsíthető - fogalmazott Braunmüller Lajos.

Az ukrajnai háború nyomán kitört drágulási hullám egyik legtöbbet emlegetett "kárvallottja" a tömbös trappista sajt volt, aminek az egyik legdurvább mértékben szállt el az ára 2020 óta.

A korábban csúcsokat döntő tejtermék-árak miatt a vásárlók jóval kevesebbet fogyasztottak, Magyarországon például a túró fogyasztása drámai mértékben, csaknem ötödével esett vissza.

Októberben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács is arra figyelmeztetett, hogy az egyre nagyobb mennyiségben külföldről importált tej és tejtermékek komolyan veszélyeztetik a hazai tejtermelők érdekeit. Braunmüller Lajos ezzel is egyetért: mint fogalmazott, már csak a nagyobb gyártókapacitás miatt is előfordulhat, hogy a külföldi áru olcsóbban adható el a magyar üzletekben.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×