eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Hétfőn kezdődik a lakossági pályázók előregisztrációja a Napenergia Plusz Programban - a nap hírei

Újabb csapásokat mértek az amerikai és brit erők a jemeni húszi lázadókra. Trónra lépett Dánia új királya, X. Frigyes.

Jelenleg 555 iparági cégnek van jóváhagyott regisztrációja a Napenergia Plusz Programban. A még zajló értékelések és hiánypótlások után számuk további 100-zal növekedhet - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A kormány 75 milliárd forinttal támogatja a családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában. Ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás is kapható. A lakossági pályázók előregisztrációja holnap kezdődik. A legtöbb vállalkozó Pest vármegyéből és Budapestről jelentkezett. A minisztérium számítása szerint a költségek kétharmadának átvállalásával legfeljebb 10 év alatt megtérülhetnek a háztartások kiadásai.

Hétfőn emeli ismét az üzemanyagok jövedékiadóját a MOL. Ez a januártól kötelező 41 forintos emelés második része. A társaság már a múlt év végén jelezte, hogy a fogyasztói érdekeket figyelembe véve januártól két lépcsőben alkalmazza a jövedékiadó-emelést. Az első 20 forintos emelés január elsején megtörtént, így a benzin átlagára 561, míg a gázolajé 598 forint lett.

Javult a levegő minősége az országban. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint jelenleg sehol sincs veszélyes minőségű levegő, de Ajka, Sajószentpéter és Miskolc levegője továbbra is egészségtelen. 12 település, köztük Budapest levegőjének minősége kifogásolt, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

A tajvani választás nem változtat azon, hogy a sziget az egységes Kína része - jelentette ki a kínai külügyminiszter. Vang Ji Kairóban az egyiptomi külügyminiszterrel tartott tájékoztatóján beszélt erről. Úgy vélte: Tajvan sosem volt ország és nem is lesz az a jövőben sem. Hozzátette: minden, Tajvan függetlensége érdekében tett lépést szigorúan megbüntetnek. Közben a tajvani külügyminisztérium az elnökválasztás eredményének tiszteletben tartására szólította fel Kínát. A tárca abszurdnak nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy több ország már gratulált az eredményekhez.

Újabb csapásokat mértek az amerikai és brit erők a jemeni húszi lázadókra, ezúttal Hodeida kikötővárosnál - közölte a síita mozgalom. Korábban a húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul a brit és az amerikai fegyveres erők számos katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben, a nemzetközi hajóközlekedés védelme érdekében a Vörös-tengeren. A brit külügyminiszter további csapásokra figyelmeztette a húszikat a hajózás szabadságának védelmében. David Cameron azt mondta: Nagy-Britannia a jövőben is megvédi a térségben tartózkodó hajókat.

A túszok kiszabadítását követelték az izraeli kormánytól az elhurcoltak családtagjai a háború 100. napján. A szakszervezet 100 perces sztrájkot hirdetett az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként. A munkabeszüntetéséhez csatlakoztak a legnagyobb vállalatok, a kórházak, a biztosító- és pénzügyi társaságok, a kutatóintézetek és különböző egyesületek. Több felsőoktatási intézményben 100 percre leállították az oktatást, néhány egyetemen megemlékezéseket tartottak.

Kínának is szerepet kell vállalnia az orosz-ukrán háború lezárásában a svájci külügyminiszter szerint. Ignazio Cassis Davosban, a kijev béketervvel foglalkozó nemzetbiztonsági tanácsadók találkozóján hangsúlyozta: az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére, ugyanakkor Oroszország és Ukrajna nem hajlandó engedményeket tenni egymásnak. Kiemelte, hogy több ország is, amely párbeszédet folytat Oroszországgal, köztük Brazília, India és Dél-Afrika részt vett a davosi találkozón, így fontos szerepet játszhatnak majd a rendezésben. Kína ugyanakkor nem képviseltette magát a megbeszélésen.

Németországban ezrek tiltakozta a szélsőjobb ellen. A potsdami tüntetésen részt vett Olaf Scholz kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter is. A nagygyűlésre néhány nappal azután került sor, hogy egy tényfeltáró hírportál beszámolja szerint a Németországban élő többmillió bevándorló kitoloncolásának tervéről tárgyaltak novemberben szélsőséges politikusok és az Alternatíva Németországért párt találkozóján Potsdamban.

Trónra lépett Dánia új királya, X. Frigyes. Az utódlás hivatalossá vált, amikor II. Margit aláírta a lemondó nyilatkozatát az államtanácsnak a parlamentben tartott ülésén. A 83 éves II. Margit királynő újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását és azt is, hogy idősebb fia, az 55 éves Frigyes követi őt a trónon. A dán monarchia fennállásának 900 éve alatt II. Margit az első uralkodó, aki önként mondott le a trónról.

Újabb vulkánkitörést jelentettek Izlandról. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy 4 ezer lakosát kitelepítették, mert a láva hamarosan elérheti a házakat. Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, 2 év alatt a mostani az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×