eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Grindavík és a vulkánkitörés 2024. január 14-én
Nyitókép: YouTube/Vísir

Szinte a házak mellett tört ki a vulkán Izlandon, veszélyben a kisváros - drámai videó, képek

Megnyílt a föld az izlandi Grindavik mellett, még mielőtt az előző nap elrendelt kitelepítés elkezdődött volna.

A magmafolyosóra épült, tengerparti Grindavik 4000 lakóját december közepén evakuálták, amikor a környéken és a városban több helyen megrepedt a földfelszín és láva ömlött a felszínre. A településre később visszaengedték az embereket, ahogy a környék kiemelt látnivalójához, a Kék Lagúnába is visszatérhettek a turisták. Most azonban ismét vulkánkitörés indult Grindaviknál.

Itt élőben nézhető Grindavik - visszatekerve látható a kitörés, később a város felé tartó lávafolyam:

Légi felvétel a lávaömlésről:

Szakemberek próbálják menteni azokat a gépeket, amelyekkel a védőfalat építették Grindavik mellett:


Az izlandi Reykjanes-félszigeten a december 18-i kitörés óta sem nyugodott meg a helyzet. A Kék Lagúna, Svartsengi környékén a felszín folyamatosan emelkedett és bár érezhető földrengések nem pattantak ki, a szakemberek folyamatosan figyelmeztettek, hogy bármikor elindulhat egy újabb vulkánkitörés.

Mint lapunknak Harangi Szabolcs megírta, január 13-ára, szombatra a felszínemelkedés mértéke már jóval meghaladta a korábbi hónapokban tapasztaltakat, amit már nagyon vészjóslónak tartottak a vulkanológusok.

"Grindavík kitelepítését szombat este rendelték el, ami vasárnap reggel indult volna el. A közvetlen jeleket folyamatosan monitorozó szakemberek valamit már megéreztek. Vasárnap hajnal 3 órakor a településen megszólaltak a szirénák, vész-SMS-ek érkeztek, amikor egy rettentően erős földrengésraj indult - hasonló, mint november 10-én (legerősebb földrengés 3.5 magnitúdójú volt).

Kora hajnalban sikerült mintegy 200 lakost kimenekíteni Grindavík településről. A vulkánkitörés végül néhány órával később, helyi idő szerint 7:57-kor indult el, Hagafelltől dél-délkeletre, az előző kitöréshez képest közelebb Grindavíkhoz, körülbelül 1,5-2 kilométerre.

Az első 10 percben már erősen szélesedett a hasadék és már több mint 1 kilométer hosszúra nyúlt. A vulkánkitörés hasonlóan kezdődött, mint a decemberi. Lávafüggöny csapott fel és gyorsan folyó láva terül szét, a kitörés intenzitása azonban kisebb, mint a legutóbbi esetben. Ugyanakkor helye veszélyesebb: egy lávafolyam Grindavík felé halad és már átvágta az elmúlt hetekben épített földsáncot. A lávafolyam vasárnap reggel, bő egy órával a kitörés megindulása után mindössze 450 méterre volt Grindavík házaitól" - tudósított Harangi Szabolcs, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója, egyetemi tanár, a HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A RÚV állami tévécsatorna tudósítása szerint végül sikerült megmenteniük "az ország legnagyobb és legfontosabb gépeit" a kivitelezőknek, akik eddig éjjel-nappal a védőgát kiépítésén dolgoztak. Még két, a városon kívüli épületet veszélyeztet a láva, utána jönnek a Grindavikba vezető melegvíz- és villanyvezetékek. Két lávanyelv töretlenül halad Grindavík felé és ha ez így marad, akkor néhány órán belül elérheti a külső házakat.

Mint a vulkanolúgus írta, a hasadék mintegy 1 kilométer hosszú és e mentén csap fel a bazaltos láva. "Idővel a hasadékkitörés után leszűkül a kitörés néhány pontra, kérdés, hogy ez mikor történik meg. Addig is veszélyben a település, 2018 (Hawaii) és 2021 (La Palma) után újra láva folyhat házak között" - írta a szakember.

Frissítés, 14.15: délutánra egy újabb hasadék nyílt közvetlenül Grindavik mellett, a helyzet kritikus a településre nézve. Az alábbi videón a második repedés az épületek hátterében látszik.

Harangi Szabolcs az Aréna vendége is volt a közelmúltban:

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×