eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított több, Európában jelen lévő kínai elektromos autógyárral, köztük a BYD-vel szemben - a nap hírei

A vállalkozások önálló programban kaphatnak támogatást zöldenergia-tároló telepítéséhez. Béremelést, ne szemfényvesztést! címmel tüntetett több oktatási szervezet a Belügyminisztérium előtt.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított több, Európában jelen lévő kínai elektromos autógyárral, köztük a BYD-vel szemben – értesült a Reuters. Az elektromosautó-iparágban a világ egyik legnagyobb gyártója, a kínai BYD nemrég jelentett be egy szegedi gigaberuházást. Uniós tisztviselők szerint fennáll a gyanú, hogy a kínai gyártók – a beruházásaikat segítő állami támogatásoknak köszönhetően – tisztességtelen versenyelőnyt élveznek a konkurenciával, többek közt a Teslával, a Renault-val, valamint a BMW-vel szemben.

A vállalkozások önálló programban kaphatnak támogatást zöldenergia-tároló telepítéséhez - tudatta az Energiaügyi Minisztérium. A támogatásra hétfőtől lehet pályázni. A 62 milliárd forintos keretösszegű felhívás vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket ipari energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

Az év első felében létrejöhet a szlovén-szerb-magyar áramtőzsde - közölte Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy már csak a kormányzati jóváhagyások vannak hátra, az áramtőzsde pedig nagymértékben javítja a térség energiabiztonságát.

Megújult és már elérhető az adóhatóság webes szja-kitöltő programja, amelyet azok használhatnak, akik maguk készítik el bevallásukat. A NAV az újdonságok közül kiemelte, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2024. május 21.

Béremelést, ne szemfényvesztést! címmel hirdetett tüntetést több oktatási szervezet a Belügyminisztérium elé. Bár biztosnak tűnik, hogy januártól 32,2 százalékos átlagos béremelést kapnak a pedagógusok, óvónők és szakoktatók, az oktatási szervezetek szerint a küzdelem ezzel nem ért véget. Szerintük az átlagos 32,2 százalékos béremelés a 20 százalékos infláció mellett még korrekciónak is kevés. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: a tüntetések szervezői leleplezték magukat, hogy valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat.

A Rákosrendező és környéke Budapest egyik zöld aranytartaléka, ezért az LMP szerint a területen nem építkezni kellene, hanem minél több zöldfelületet létrehozni. Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy a Rákosrendezőre tervezett kormányzati gigaberuházásban olyan felhőkarcolókat építenének, amelyek hőszigetet képeznének, és bírálták a főpolgármestert, amiért ezt nem utasította el.

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt nyerte meg az elnökválasztást. A párt jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, és 2 vetélytársa elismerte vereségét. Kína arra figyelmeztetett, hogy ellenzi a sziget függetlenségét, és nem fogja eltűrni a szakadár tevékenységeket. Az amerikai elnök közölte: az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. Az elnökválasztás napján Tajvan kínai repülőgépeket és hajókat észlelt a sziget közelében.

Ukrán hadiüzemeket támadott tengeri és légi indítású hiperszonikus fegyverrel az orosz hadsereg - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a csapások főként lövedékeket, lőport és pilóta nélküli légi járműveket gyártó üzemek ellen irányult, és elérte célját. Az oroszok szerint az ukrán hadsereg által a háború eleje óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma meghaladja a 7700-at.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte: az elmúlt 24 órában 135 palesztin halt meg a bombázásokban, és ezzel a háború kezdete óta a halálos áldozatok száma csaknem 24 ezerre nőtt. Az övezet lakosságának több mint 85 százaléka otthonának elhagyására kényszerült. Izrael az övezetet irányító Hamászt teszi felelőssé a civil áldozatok magas számáért, mondván, polgári épületeket katonai célokra használnak.

Az amerikai hadsereg éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben. Az amerikai fegyveres erők központi parancsnokságának közlése szerint a Tomahawk rakétákatámadás nyomán meggyengült a húszik képessége, hogy tengeri hajókat, beleértve kereskedelmi hajókat támadhassanak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. A húszik szóvivője viszont azt közölte: a támadás nem okozott anyagi károkat, és sérült sem volt.

A török légierő a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet 29 állását semmisítette meg Irakban és Észak-Szíriában. A török belügyminiszter bejelentette, a rendőrség 113, a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárttal kapcsolatban álló embert vett őrizetbe, egy 32 török tartományra kiterjedő razzia során.

Vasárnap trónra lép Dánia új királya, X. Frigyes. A 83 éves, 52 éve uralkodó II. Margit újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását és azt is, hogy fia, az 55 éves Frigyes koronaherceg követi a trónon. A királynő döntését idős korával és egészségi problémáival magyarázta.

Kigyulladt, és 50-70 ezer négyzetméteren lángokban állt a legnagyobb orosz netes áruház, a Wildberries központi raktára éjjel Szentpéterváron. Mindenkit sikerült kimenekíteni. Az oltásban 270 tűzoltó és 57 technikai egység vett részt. Szakértők elsődleges véleménye szerint a tüzet elektromos vezetékek meghibásodása okozta.

Életének 94. évében elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja - közölte az erdélyi teátrum.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×