eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A vízállás miatt a Dunából hoznának vizet a Velencei-tóba a horgászok

A 2023-as év sokkal kedvezőbben alakult, mint az azt megelőző, hiszen magasabbról indult a vízállás és végig magasabb szinten maradt, miközben halpusztulás sem történt – értékelte a Velencei-tó helyzetét a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője..

Pálinkás Imre a feol.hu-nak arról beszélt, hogy idén már tudtak halat telepíteni. A részleteket említve jelentős mennyiségben nagytestű pontyokat juttattak a tóba, de "emellett gyönyörű tenyészanyagot sikerült beszereznünk keszegből, elsősorban dévérből". Azt remélik, hogy tavasszal sikerül leívniuk, és segítik a megszokott, őshonos halfauna visszatérését.

Ragadozókat is

A tervezett 30 mázsa helyett egyelőre 20 mázsa növendék csukát tudtak beszerezni, illetve közel 15 mázsa növendék süllőt juttattak a vízbe az arra alkalmas helyszíneken. A program december 31-vel nem ér véget, jövőre minden lehetőséget megragadva szeretnének folytatni a haltelepítéseket.

Vízszint

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk főként az elmúlt másfél hónap csapadékának segítségével már bőven száz centi fölé került a tó (december 31-én 111 centi volt Agárdnál), miközben éppen csak, hogy elkezdték engedni a pátkai tározó vizét. Ráadásul nem csak Pátkán van betárolt víz, a vízügyi igazgatóság korábban a zámolyi tározó medrében is visszafogott csapadékot.

A szakembert arra emlékeztettem, hogy a legutóbbi horgászfórumon jelentős hangsúlyt kapott a tó Dunából való mesterséges feltöltésének lehetősége.

Úgy fogalmazott a lapnak, hogy "szövetségünk a Dunát látja alkalmasnak arra, hogy hosszú távon megoldja a Velencei-tó mesterséges vízpótlását. Debrecenbe is eljuttatták a Tisza vizét: a tervezés során figyelembe lehetne venni az ottani tapasztalatokat, de legalább odáig el kellene jutni, hogy készüljön egy hatástanulmány. Akkor kiderülne, van-e akadálya a megvalósításnak, és az mennyibe kerülne".

Szerinte a vízállással 2024-ben nem lesz probléma, összességében pedig biztató, hogy legalább

vége az elmúlt évek depressziós időszakának

és nem azért kell imádkozni, hogy ne pusztuljon a tó halállománya.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×