eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Lakáskeresők, figyelem! Nagy segítség és újítás érkezett

Megújult formában, kibővült tartalommal, valamint területi és időbeli összehasonlítást is lehetővé tevő lekérdezőfelülettel érhető már el a Központi Statisztikai Hivatal Ingatlanadattár című kiadványa. A KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy komolyabb elemzésekre vagy akár további adatfeldolgozásokra is lehet használni az adatbázist.

A felület ingyenes eléréssel területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát, sőt a városokban utcánként is közli az átlagos árakat.

A KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy az Ingatlanadattár című kiadvány 1997 óta éves rendszerességgel jelenik meg, és már a kezdetektől ismertette a lakásárak alakulását. Az adattárban kezdetben csak a városok kaptak helyet, később azonban kibővült a kisebb települések, községek átlagáraival.

A legfrissebb kiadványban a 2022. évi átlagárakat tüntették fel vadonatúj formátumban. Székely Gáborné közölte: a KSH 2015 és 2022 között egységes adatbázisban rendszerezte az adatokat, amelyek akár már idősorban is lekérdezhetők onnan. Ez azt jelenti, hogy

ha valaki keres bármilyen településen egy utcát, akkor az adattárban meg fogja találni, és megtudja azt is, milyen lakásárak voltak ott évről évre 2015-től egészen 2022-ig.

Ezek az adatok akkor válnak elérhetővé, hogy ha az utcában megvalósult három olyan ingatlannak az adásvétele, amelynek ismert az alapterülete. Székely Gáborné tájékoztatása szerint az összes használt lakáseladás körülbelül 60-70 százaléka teljesíti ezt a feltételt, épülettípusonként pedig családi házra, társasházi lakásokra, illetve lakótelepi panellakásokra igaz mindez.

A KSH honlapján az Ingatlanadattár menüt kell megkeresni, az indítólapon pedig az adattárat kell megnyitni. Itt van egy településkereső, illetve ha már tudjuk, melyik vármegyében található a minket érdeklő település, akkor akár az adott vármegyén belül is elkezdhetjük a keresgélést. A nyitólapon lehetőség van arra is, hogy tanulmányozzuk a vármegyék átlagárait.

A térképek mellett külön adatvizualizációt is láthatunk a honlapon, amely ugyancsak a kezdőoldalon érhető el. Ez egyelőre csak Budapest utcatérképére készült el.

A főváros utcáit árak szerint színezték be, így egy egységes skálán láthatjuk, miként alakultak az ingatlanok átlagárai 2015 és 2022 között Budapest utcáin.

A megújult ingatlanadattár hathatós gyakorlati segítséget jelent mind az értékesítőknek, mind a vevőknek. Székely Gáborné szerint utóbbiak számára a listás keresés lehet a leghasznosabb. Hozzátette: a letölthető adattáblákat fel lehet használni komolyabb elemzésekre vagy akár további adatfeldolgozásokra is, vagyis nemcsak a lakosságnak, hanem a statisztikusoknak, elemzőknek is érdemes felkeresniük az új adattárat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×