eur:
394.12
usd:
364.02
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Happy young couple buying their new apartment or house and starting new life together. Real estate concept.
Nyitókép: mladenbalinovac/Getty Images

Nagy fordulatot hozott az ingatlanpiacon a csok plusz, de a "mínusz" is

A csok plusz otthonteremtési támogatás október végi bejelentése után megélénkült a kereslet.

A lakosság nagy része már több mint egy hónapja tisztában van vele, hogy fog kinézni az új lakástámogatási program 2024-től, ezért megvizsgálták, hogy az elmúlt 30 napban hogyan változott a lakáspiaci kereslet, ez alapján pedig elmondható, hogy éves szinten kétszázalékos élénkülés történt, ennyivel többen érdeklődtek eladó ingatlanok után – mondta az InfoRádióban Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

Nemcsak az éves szintű mutató nőtt két százalékkal, az év közbeni változás is érdekes. Magyarázata szerint ugyanis szembe ment a jelenlegi szezonális tendenciával az a mutató, ami szerint októberben, azaz a bejelentést követően az azt megelőző egy hónaphoz képest stagnált az érdeklődés szintje. Ez azért érdekes, mert az év vége felé közeledve havi szinten 5-10 százalékkal szokott csökkenni a kereslet, ehhez képest most ugyanannyian érdeklődnek, és a tranzakciók száma sem zuhant tovább. Ez alapján elmondható, hogy

a csok plusz fordulatot hozott az ingatlanpiacon, élénkült a kereslet.

Az elemző elmondta, amikor keresletélénkülés tapasztalható az ingatlanpiacon, azt rendszerint az árak is követni szokták, elsősorban drágulás formájában. Most viszont ennél összetettebb a kérdés, ugyanis a jelenlegi élénkülés nemcsak azokból a leendő csok pluszos vevőkből tevődik össze, akik már most a jövőre megvásárlandó ingatlanokat vadásszák, hanem a "csok mínusz" is jelentős szerepet kaphat a piacon.

Ennek a hátterében az áll a szakértő szerint, hogy az év végéig van lehetőségük azoknak a családoknak továbbköltözni, amelyek nagyvárosban szeretnének maradni, és ehhez a jelenleg elérhető lakástámogatásokat vennék igénybe. Az elmúlt néhány hét elegendő volt arra, hogy felmérjék, a következő évben életbe lépő vagy a még most hatályos lakástámogatásokkal járnak-e jobban.

Azoknak, akik úgy döntenek, hogy az idei nagyvárosi csokrot használnák ki továbbköltözéshez segítségül,

már csak négy hetük maradt eladni meglévő otthonukat.

Ez viszont igencsak szűkös határidő, hiszen gyorsan vevőt kell találniuk, mert a következő ingatlanjuk megfinanszírozására is elég időt kell hagyniuk. Ebben segítség lehet számukra az is, hogy a már gyermekkel rendelkező, de újat nem tervezők számára elérhető támogatások idén még bőségesnek mondhatók a következő évihez képest, hiszen 2023-ban még igényelhető a nagyvárosokban is az illetékmentesség, értékhatárra való tekintet nélkül. Szintén érvényesíthető az új lakásvásárlásoknál az áfa-visszatérítés az idén megkötött szerződések esetén, és most még van lehetőség igényelni a két vagy három gyermekkel rendelkezők kedvezményes, 10 vagy 15 millió forintos, fix 3 százalékos kamatozású csok kölcsönét.

Balogh László szerint ezek az extra kedvezmények tehetik rugalmassá az eladókat az árban, az elérhető kedvezmények megszerzése érdekében. Ennek lehet a következménye, hogy az eddig tapasztalt árakhoz képest még találhatunk jó fogásokat az ingatlanpiacon az év végéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×