eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Csökkennek az árak az ingatlanpiacon, de most jön a fordulat

Novemberben tovább csökkentek az ingatlanárak Magyarországon, a csökkenés átlagosan 0,2 százalékos volt, területi szempontból ugyanakkor voltak különbségek – derült ki az ingatlan.com lakásárindexéből. Az árak változásáról és a 2024-es várakozásokról Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető elemzőjét kérdeztük.

Az, hogy az előző hónaphoz képest országosan 0,2 százalékkal csökkentek a lakásárak novemberben, még nem egy „óriási, mindent elsöprő mérséklődés”, éves összevetésben viszont már egy 2-3 százalékos árcsökkenés rajzolódik ki, ami sok esetben milliós nagyságrendet jelent az ingatlanárakban, főként a nagyobb városokban – hívta fel a figyelmet az ingatlan.com vezető elemzője.

Bár az is igaz, hogy ez az árkülönbség leginkább stagnálásnak felel meg az elmúlt hónapban, de több régióban is jelentősebb változás történt az árak tekintetében: a legnagyobb az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon következett be – tette hozzá Balogh László. Előbbi területen 1,4 százalék volt a drágulás üteme, míg az utóbbi térség lakóingatlanainak az ára 2,5 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

„Ez a két véglet, amiben az ország mozog.”

A többi régiót tekintve Budapestet érdemes kiemelni – folytatta a szakértő –, ahol 0,1 százalékos volt az áremelkedés, ami szintén stagnálásnak felel meg, és az októberi árcsökkenés után a novemberi minimális áremelkedés még mindig azt jelenti, hogy a fővárosban még most is olcsóbban lehet ingatlant vásárolni, mint szeptember végén. A dél-dunántúli és dél-alföldi régió az, ahol még árcsökkenésről beszélhetünk. Az előbbinél 0,9, az utóbbinál pedig 1,8 százalékos volt a novemberi ármérséklődés üteme az eladó lakóingatlanok tekintetében.

A szakma várakozása szerint a 2024-es év jobb lesz az ingatlanpiacon, mint a 2023-as volt, legalábbis az adásvételek számát tekintve. Megjegyezte, nemcsak a rövid távú adásvételi számok mutatnak csökkenést – az idei első negyedévben 36, a második negyedévben (éves szinten) 20 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát –, hanem a hosszú távú tendenciák is azt mutatják, hogy a megváltozott gazdasági környezet visszavetette az adásvételek számát. Mint mondta 2017 és 2019 között 150-165 ezer adásvétel történt, majd a járvány sújtotta 2020-as évben 133 ezerrel zárt a piac. Ezt követően a 2021-es év kimagaslóan magas, 160 ezer fölötti adásvételt hozott, majd a 2022-es év már csak 140 ezret, és idén is legfeljebb 110 ezer adásvételre számítanak.

2024-ben viszont elindulnak az állami lakástámogatások, ami nagyobb segítséget nyújthat a gyermeket tervezők számára. Friss hír hozzá, hogy a bankok alacsonyabb szinten rögzítik a thm-plafont, önkéntes alapon 7,3 százalékban határozzák meg azt a mutatót, amit az újonnan folyósított lakáshitelek esetében lehet alkalmazni. Mindez azt vetíti előre, hogy a hitelkereslet is nagyobb lehet jövőre, mint amit idén tapasztaltak, így

jövőre ismét 120-130 ezer adásvételre kerülhet sor

– mondta Balogh László vezető elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×