eur:
393.07
usd:
369.35
bux:
66234.93
2024. április 17. szerda Rudolf
Egy rendőr autóvezetőt szondáztat Balassagyarmaton 2017. január 24-én. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az úgynevezett finn módszerrel szűri az ittas vezetőket. Az ellenőrzés során az összes autót megállítják, és minden vezetőnek meg kell fújnia a szondát.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Lista készült az ittas autóvezetőkről, van egy megye, ahol félelmetes a helyzet

A rendőrség nemcsak arról készített statisztikát, hogy melyik vármegyében ellenőrzik legtöbbször az autósokat, hanem arról is: hol jelez a leggyakrabban alkoholfogyasztást a műszer.

521 659 alkalommal használtak alkoholszondát járművezetők ellenőrzésére a rendőrök 2023 első tíz hónapjában – írja a vezess.hu az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái alapján.

A kimutatásokból az is kiderült: óriási különbségek vannak az ország egyes területei között abban, hogy hol mennyi alkalommal ellenőriznek és abban is, hogy hány helyen alkalmaztak alkoholszondát a rendőrök. A portál számításai szerint hetvenötszörös a különbség Nógrád és Szolnok vármegye között.

Nógrádban például január eleje és október vége között mindössze 937 alkalommal szondáztatták meg a sofőröket, miközben Szolnok vármegyében ugyanezen időszak alatt 73 075 alkalommal.

Ugyanakkor az országosan 4244 autóvezető kaptak el ittasan, ami az összes ellenőrzöttnek csak a 0,81 százaléka.

Pozitív szondázások száma és azoknak, az összes szondáztatáshoz viszonyított százaléka:

  1. Szolnok 618 - 14,6 százalék
  2. Budapest 572 - 13,5 százalék
  3. Bács-Kiskun 391 - 9,2 százalék
  4. Pest 302 - 7,1 százalék
  5. Hajdú-Bihar 254 - 6 százalék

A vezess.hu ugyanakkor nem kapott egyértelmű választ a rendőrségtől arra kérdésre, hogy mi alapján rendelnek el egy-egy vármegyében közúti ellenőrzést, illetve szondáztatják az autósokat. A portál arra tippelt, hogy valószínűleg a járműforgalom nagysága és a rendőrök létszáma is befolyásolja a szondáztatások számát, bár az adatok nem mindenhol igazolják ezt a feltételezést.

Nyilván, ahol a többi országrészhez képest alig szondáztatnak, ott valószínűleg sokkal kisebb lesz a lebukottak száma is. Az igazán érdekes statisztika kétségkívül az, hogy

a szondáztatások számához képest egy adott vármegyében mennyi százaléknyi esetben mutat alkoholfogyasztást a műszer.

Ezt ugyan nem közölte az ORFK, de a vezess.hu kiszámolta. Íme a sorrend:

  1. Nógrád 3,5 százalék
  2. Bács-Kiskun 2,9 százalék
  3. Budapest 2,5 százalék
  4. Vas 1,7 százalék
  5. Veszprém 1,6 százalék

A portál az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy néhány vármegyében érdemes lenne még több alkalommal szondáztatni, hiszen kiemelkedően magas az ellenőrzött autósok között a piások száma.

Címlapról ajánljuk

Izrael nem teheti meg, hogy nem csap vissza Iránnak, de akkor háború jöhet

Egyelőre nem tudni, hogy Izrael milyen választ ad Irán vasárnapi légi csapásaira, de annak mértékétől és helyszínétől függően akár komolyabb háború is kialakulhat a térségben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Kiszivárgott: beleszáll Brüsszel Németországba azért, ami Magyarország leválását is nehezíti az orosz gázról

Kiszivárgott: beleszáll Brüsszel Németországba azért, ami Magyarország leválását is nehezíti az orosz gázról

Az Európai Bizottság várhatóan napokon belül kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen, amiért az uniós egységes piaci szabályokat megsértve extra díjat vetett ki a gáztárolókból a szomszédos országoknak értékesített gázra - tudta meg a Reuters két jól informált forrástól. A Bizottság hivatalosan nem erősítette meg, hogy ez a lépés bekövetkezik, a német kormány pedig azt hangsúlyozza, hogy a 2022-es válság alatt a német tárolók feltöltése kulcsfontosságú volt, aminek előnyeit egész Európában érezni lehetett. A német exportadó az árszint emelése miatt Magyarország és a többi régiós ország leválását is nehezíti az orosz vezetékes földgázról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×