eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Az ónos eső most a legnagyobb baj - helyzetjelentés a katasztrófavédelemtől

Több mint 100 helyszínen kellett éjfélig beavatkozniuk a tűzoltóknak - tudtuk meg Dóka Imre katasztrófavédelmi helyettes szóvivőtől. Nem ajánlott most fák vagy villanyvezetékek alá parkolni, de vannak más figyelmeztetések is.

A csapadék szinte minden formájában (hó, eső, ónos eső, havas eső) csütörtökön megérkezett a tél Magyarországra.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádióban péntek reggel arról számolt be, hogy egy átvonuló ciklon okozott csütörtökön fennakadásokat, de csak kisebbeket, árokba csúszott vagy elakadt járművek mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét, kidőlt fák, letört ágak okoztak forgalmi akadályt.

"Több mint 100 helyszínen kellett éjfélig beavatkozniuk a tűzoltóknak, az esetek felében a fővárosban, de Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves vármegyében is a szokásosnál több feladatot adott az átvonuló csapadékzóna, jellemzően az ónos eső okozott gondot."

Éjfélig 42 helyen voltak elakadt járművek, illetve 9 helyszínen a villamosvezetékek is megsérültek, több megyében áramkomaradások voltak.

A korábbi piros riasztásokat négy vármegyére (ónos eső miatt) visszavonták már, de Dóka Imre mindenkit arra kért, a meteorológiai szolgálat riasztásait kísérje figyelemmel, útnak indulás előtt pedig használják a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, illetve nézzenek köl a Magyar Közút honlapján.

További praktikus tanácsok:

  • épületek, fák, fasorok közelében fokozottan kell figyelni
  • gépkocsikkal nem ajánlatos vezetékek, fák alatt parkolni
  • nagyobb odafigyelés kell a közlekedőktől
  • tájékozódni kell indulás előtt.

Figyelmeztetett továbbá arra is, hogy az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásakor mindenki legyen óvatos, a koszorúk alatt legyen valamilyen hőszigetelő alátét, a közelben pedig ne legyenek gyúlékony dolgok. Kérte, ne használjunk több hosszabbítót egymásba dugva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×