eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay/Kranich17

Ciklon érkezik sok esővel, helyenként havazással - időjárás-jelentés

A frontok gyorsan követik egymást, ezért változékony időre számíthatunk szinte egész héten.

Időjárási helyzet Európában:

A kontinens nyugati partjai és a belső területei felett ciklonok, illetve frontjaik helyezkednek el és okoznak felhős, csapadékos, nyugaton enyhe, keletebbre télies időt. Kifejezetten markáns alacsonynyomás található a Kelet-európai-síkság térségében, mely Ukrajnában nagy területen havazást, hóátfúvásokat okozott a viharos, helyenként erősen viharos széllökéseknek köszönhetően. Arrafelé a hőmérséklet csúcsértéke is jobbára fagypont körül alakult. Skandináviától északra egy nagy kiterjedésű anticiklon található, így arrafelé általában nyugodt, napos, hideg az idő. A hajnali órákra ugyanakkor nagyobb területen képződik köd, helyenként zúzmarával.

A Kárpát-medence térségét a Brit-szigetek felett található, tovább erősödő ciklon közelíti meg, így egyre enyhébb és csapadékosabb időjárás várható.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

Többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás, legfeljebb a Dunántúlon és kezdetben még az északkeleti határvidék közelében fordulhatnak elő kevésbé felhős körzetek. A kiterjedt csapadékzónából az ország nagy részén eső várható. Északkeleten ugyanakkor még mindig havazás lehet a jellemző, melyet délnyugat felől (az északkeleti határvidék és a hegyek kivételével) arrafelé is vegyes halmazállapotú csapadék, majd eső vált fel. Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain vastagabb hóréteg is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szelet nagy területen kísérhetik erős, néhol viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +7 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×