eur:
389.63
usd:
364.91
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay/JoeBreuer

Döntött a bíróság a Malév-ügyben

Hűtlen kezelés miatt zajlik eljárás.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján, a több százmilliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelési ügyben a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett, amelyben a Zrt. korábbi igazgatósági elnökét, és az egyik volt vezérigazgatót is bűnösnek mondta ki, és őket próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A Fővárosi Főügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért, valamint harmadik társuk bűnösségének a megállapításáért is fellebbezett.

Az ügyészség összefoglalta a vádiratot. Eszerint az ügy egyik vádlottja, a Malév Zrt. egykori igazgatósági elnökeként, a vagyonkezelői kötelességeire vonatkozó szabályokat megszegve,

arra utasította vádlott-társait, a Malév Zrt. két akkori vezérigazgatóját, hogy egy, az érdekeltségébe tartozó céggel tanácsadói szerződéseket kössenek.

A többségi tulajdonos elnök utasításának megfelelően, a másik két vádlott a vagyonkezelői kötelességeikre vonatkozó szabályokat megszegve, 2007-2008. években, az ügyben szereplő céggel összesen három tanácsadói szerződést kötött, amelyek alapján a Malév Zrt. a későbbiekben tényleges teljesítés nélkül fizette ki a szerződésekben szereplő megbízási díjak összegét. Erre úgy kerülhetett sor, hogy az egyik vezérigazgató vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki a ténylegesen el nem végzett tanácsadói feladatokról.

A vádlottak a fenti cselekményükkel a Malév Zrt.-nek összesen több mint 800 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A Malév Zrt. által átutalt pénzösszeget ezt követően az elnök és a valótlan teljesítési igazolásokat kiállító vezérigazgató továbbutaltatta a saját érdekkörükbe tartozó cégek részére, amelyek azt az üzleti tevékenységük keretében felhasználták.

A Fővárosi Törvényszék a tárgyalások eredményeként kihirdetett ítéletében a volt igazgatósági elnököt - mint felbujtót -, valamint a valótlan teljesítési igazolásokat is kiállító volt ügyvezető igazgatót, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, valamint pénzmosás bűntettében bűnösnek mondta ki, és mindkét vádlottat 2 év börtönbüntetésre, valamint 1.000.000 Ft pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében 4 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselői legyenek. Harmadik vádlott-társukat a bíróság a vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség az elítélt vádlottak esetében súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása, valamint a pénzbüntetés összegének megemelése érdekében fellebbezett, harmadik, felmentett társuk vonatkozásában pedig a bűnösség megállapítására és büntetés kiszabására irányul az ügyészi fellebbezés.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×