eur:
380.29
usd:
351.56
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Unsplash

Óriási a hiány védőnőből, már a helyettesítés is szinte megoldhatatlan

Jelentősen csökkentették a helyettesítésért járó díjazást, ezért kevesen vállalnak többletfeladatot.

Csaknem ötezer körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő, miközben sok helyen gyermekorvos sincs – tudta meg a Népszava.

"Nagy a mozgás, de jelenleg 277 területi és további 50 iskolai védőnői állás betöltetlen. Ez önmagában 714 feladatellátási helyet érint, de ennél jóval több helyen oldják meg a feladatot helyettesítéssel. A csaknem 5000 védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő. Az üres állások mellett ugyanis a gyesen és tartósan távol lévők feladatait is a szomszédos körzetből érkező kollégák látják el" – mondta Szalainé P. Boglárka védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője.

Felmérések alapján a dolgozó védőnők ötöde, tehát nagyjából ezer védőnő helyettesít (a betöltetlen vagy tartósan távol lévő kolléga körzetét esetenként 2 vagy 3 védőnő látja el megosztva). Mivel az osztott figyelem a saját körzetét is hátrányosan érinti, az mondható, hogy 2500-3000 feladatellátási helyen nem jut a gondozottakra megfelelő mennyiségű idő és figyelem. A NEAK összesen tízezer feladatellátási helyet tart nyilván, így az ellátottak 25-30 százalékának sérül az egyenlő ellátáshoz való joga.

Korábban ezt általában úgy oldották meg, hogy a védőnő félállásban, azaz napi négy órában fizetése 50 százalékáért helyettesített az egyébként ellátatlan körzetben. A kórházakkal az állami átvétel után júliusban aláírt munkaszerződések többségében szerepelt az a kitétel, hogy szeptember 30-ig felülvizsgálják a kontraktust. Jó néhány helyen új elszámolást állítanak be: a korábbi heti 20 óra, vagyis félállás helyett csak 10 órát számolnak el, és a helyettesítési óraszám csökkentésével párhuzamosan erősen visszahúzták az ezért járó díjazást is: több megyében a havi bér 12,5 százalékát fizetik azért, hogy a védőnő a vállára vegyen egy ellátatlan körzetet. Ezért a cikk szerint egyre többen adják vissza a helyettesített körzeteket.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
A rettegett 2Sz22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

A rettegett 2Sz22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

Ukrajna jelentős mérföldkőhöz érkezett védelmi képességeinek bővítése terén: Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy az ország hadiipari komplexuma immár havonta hat 2Sz22-es Bohdana önjáró löveget gyárt. Zelenszkij napi jelentésében kiemelte a hazai gyártás fokozására tett erőfeszítések sikerét, hangsúlyozva ennek az eredménynek a jelentőségét Ukrajna védelmi képességei szempontjából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×