eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli légitámadás összedőlt ház romjai előtt egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén fekvő Deir el-Balahban 2023. október 25-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások mintegy 5800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: Hatem Musza

31 koraszülöttet evakuáltak a gázavárosi es-Sifá Kórházból - a nap hírei

Az Európai Bizottság 10 évre meghosszabbíthatja a glifozát használati engedélyét – közölte az LMP. Országjáráson népszerűsíti a nemzeti konzultációt a Fidesz-KDNP.

Az Európai Unió Tanácsában nem sikerült sem elutasítani, sem elfogadni a glifozát engedélyezését, ezért az Európai Bizottság 10 évre meghosszabbíthatja a növényvédő szer használati engedélyét – közölte az LMP. Az ellenzéki párt szerint ez jól mutatja, hogy az Európai Bizottság a lobbiérdekek politikai kiszolgálója. Kiemelték: a magyar kormány a tiltás ellen szavazott, szerintük igazolva azt, hogy az emberi egészség, a termőföldjeink védelme, a környezetünk megóvása mindig másodlagos lesz a multinacionális nagyvállalatok kiszolgálásával szemben.

Holnaptól országjáráson népszerűsíti a nemzeti konzultációt a Fidesz-KDNP. Karácsonyig pedig minden háztartásba kézbesítik a kérdőíveket, amelyeket január 10-ig lehet visszaküldeni és később interneten is ki lehet tölteni. A Szuverenitásunk védelméről címet viselő kampányban a kormány 11 kérdésben kéri ki az emberek véleményét, köztük a rezsitámogatásról, a kamatstopról, az extraprofitadóról, a migrációról, Ukrajnáról, a génmódosított gabonáról, a gyermekvédelmi törvényről és a szuverenitás védelméről.

Az Európai Bizottsághoz fordul a 700 milliárd forintot érő autópálya-koncesszió ügyében a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt azt szeretné megtudni: sérti-e az uniós jogot az a tavalyi megállapodás, amellyel Mészáros Lőrinc és Szíjj László köre kapta meg 35 évre a magyar autópályák üzemeltetését.

5 pontos javaslatot fogalmazott meg a gyermekjogok világnapján, a gyermekek védelmében a Fiatal Családosok Klubja és a Szent István Intézet. Szorgalmazzák az illegális migráció feltartóztatását, javasolják, hogy a gyermekek a születési nemükben kiteljesedve nőhessenek fel, továbbá, kérik, hogy a döntéshozók regulázzák meg a techóriásokat.

Egy rangos nemzetközi esetmegoldó versenyen lettek elsők a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói. A megmérettetésen 127 csapat, köztük a világ 49 legjobb egyetemének diákjai küzdöttek meg. A csapatoknak a brazil félvezetőipar állami vállalata számára kellett stratégiai és működésfejlesztési megoldást adniuk.

31 koraszülöttet evakuáltak a gázavárosi es-Sifá Kórházból - jelentette a Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium. A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az izraeli biztonságpolitikai kabinet közben engedélyezte a korlátozott üzemanyag-szállítást az övezetbe. Az amerikai elnök Gáza és Ciszjordánia újraegyesítésére szólított fel, egy újjáélesztett Palesztin Hatóság felügyelete alatt. Az izraeli miniszterelnök szerint a Palesztin Hatóság most nem képes felelősséget vállalni Gázáért. Az ENSZ-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a gázai polgári áldozatok számát, és ismét humanitárius tűzszünetet szorgalmazott. A plaszetinok szerint már 13 ezren haltak meg izraeli légitámadásokban az övezetben, köztük több mint 5.500 gyermek és 3.500 nő.

A szegénység világunk szégyene - jelentette ki Ferenc pápa, aki a szegényeknek szentelt napon 1.200 rászorulóval ebédelt együtt. A katolikus egyházfő sürgette a városok utcáin élő sebzett és láthatatlanná vált emberek egyház általi megsegítését is.

Az orosz gazdaságot a szankciók miatt tavaly összeomlás fenyegette, de ezt a kormány megakadályozta, sőt növekedést indított el - jelentette ki a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna műsorában. Dmitrij Peszkov úgy vélte, az orosz gazdaság növekedése idén nem 2 százalékos lesz, ahogy azt az Európai Bizottság jósolta, hanem majdnem 3 százalékos.

A Maldív-szigetek új elnöke arra kéri Indiát, hogy vonja ki katonáit az országról. Mohamed Muizzu szeptemberben nyerte meg az elnökválasztást. India és Kína verseng a térségbeli befolyásért, és az elnököt támogató koalíció inkább Kína felé hajlik.

Argentínában megkezdődött az elnökválasztás 2. fordulója, amelyben Sergio Massa gazdasági miniszter és a radikális libertariánus, Javier Milei csap össze. Milei gazdasági sokkterápiát ígér a központi bank bezárásától a pezó elvetéséig és a kiadások csökkentéséig. Míg Massa adócsökkentésekkel és Milei szerinte túl radikális terveit hangsúlyozó kampányokkal próbálja megnyerni a szavazókat.

3 hajón több mint 500 rohingja menekült érkezett az indonéziai partokhoz. Ezzel kevesebb mint egy hét alatt több mint 800-ra emelkedett az északi Aceh tartományban tartózkodó menekültek száma.

Bulgáriában 2-en meghaltak a hétvégi viharokban. Az erős szél fákat döntött ki és vezetékeket szaggatott el, ami áramszüneteket okozott. A viharos időjárás érinti Romániát is, ahol lezárták a hajóforgalom előtt a fekete-tengeri kikötőket. Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül. Szibériában 12 településen pedig 35 ezer ember maradt áram nélkül egy szélvihar miatt.

Csoportelsőként jutott ki a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra a magyar válogatott, miután hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a vendég montenegrói csapatot a telt házas Puskás Arénában. A magyar együttes így a 2. kalapból várhatja december 2-án a kontinensviadal hamburgi sorsolását. A magyar góloknál a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik duplázott, a 3.-at Nagy Ádám lőtte a hosszabbításban. A magyarokkal azonos csoportban szereplő szerb válogatott 2-2-es döntetlent játszott a nyeretlenül záró bolgárokkal, így 2.-ként jutottak ki az Eb-re.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×