eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor átcsoportosítaná az uniós pénzeket

Közép-Európa nem szorulhat háttérbe az európai uniós támogatások elosztásában, elosztásuk rendszerét ugyanakkor módosítani kell a hátrányos helyzetű térségek érdekében - mondta a területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tanácskozásán.

Európát mi magunk vágtuk tönkre, mert a XX. század két világháborújának kártétele nem helyrehozható - kezdte beszédét a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy az unió mára politikai és gazdasági értelemben is "becsúszott az Amerikai Egyesült Államok alá".

A tárcavezető szerint az Európai Bizottság szereptévesztésben van, mert "tisztázatlan politikai premisszák" - például a jogállamiság - alapján,

"dzsihadista elszántsággal" hoz döntéseket,

holott az európai integráció sikerét korábban az biztosította, hogy nem politikai alapon születtek határozatok.

A tárcavezető az aláírt megállapodásokra hivatkozva úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy az Európai Bizottság egyetért a magyar fejlesztési célokkal, csak éppen ideológiai okokból nem ad rájuk pénzt, hanem "legfőbb civilizátorként" osztályozza a tagállamokat, kialakítva a kétsebességes Európát, amivel jócskán túllépi a hatáskörét. Ráadásul nem is következetes, mert a kohéziós forrásokat visszatartja, de a mezőgazdasági támogatások már jó ideje akadálytalanul jönnek - emlékeztetett Navracsics Tibor.

A tárcavezető problémának látja, hogy az unió támogatásaiból elsősorban a fővárosok és a nagyvárosok tudtak fejlődni, ezért szerinte a jövőben a hátrányos helyzetű vidéki régiókba, és az agglomerációs falvakat tartalmazó ügynevezett várostérségekbe kellene átcsoportosítani a pénzeket.

A beszélgetés moderátora a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója volt, aki egy nemzetközi felmérésük eredményét ismertette. Kenyeres Kinga elmondta: az európai polgárok borúlátóak, és az uniót pártolják ugyan, de rossz véleményük van a brüsszeli bürokráciáról, a szankciós politikáról, valamint a migráció és az infláció kezeléséről, és a többségük nem ért egyet azzal, hogy támogatásokat tartanak vissza egyes tagállamoktól.

A konferencia korábbi részében a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a formálódó szuverenitásvédelmi törvénycsomagról beszélt. Kocsis Máté elmondta, hogy módosítanák az alaptörvényt, a választási törvényben pedig világossá tennék, hogy a választáson induló civil szervezetekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a pártokra. Átírnák a Büntető Törvénykönyvet is: a választói akarat tiltott befolyásolásának minősül és három évig terjedő börtönbüntetéssel lesz sújtható majd, ha egy választáson induló szervezet külföldi támogatást fogad el. Szükség van továbbá egy intézményre, amely rámutat a külföldi beavatkozásokra - jelezte Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a 30 éves Századvég konferenciáján.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×