eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak a neuchateli Pourtales kórház intenzív osztályán 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Eddig tartott a nyugalom, a következő hetekben kirobbanhat az újabb Covid-hullám

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján most fognak felfutni az esetszámok.

2023. október 30. és november 5. között az országban 10 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 125 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a legúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján.

A 44. naptári héten összesen 181 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 154 minta közül 33 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött öt mintában légúti vírust nem azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 22 légúti minta közül öt volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A 44. héten 154 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 16 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 102 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-19 fertőzöttek 89,2 százaléka (91 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 2023. év 40-44. hete között összesen 620 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 158 főnél Covid-19 fertőzést igazoltak. Tizenhárom megbetegedés hátterében Rhinovírus állt, két megbetegedést Parainfluenza, egyet adenovírus okozott.

Tavaly nagyon hasonlóan indult a járványszezon: az enyhébb októberi felfutást megszakította az őszi szünet. Ez idén is a 44. hétre esett, az esetszámok pedig a 2022-es évi adatokhoz hasonlóan visszaesést mutattak. Ezután azonban várhatóan ismét erőteljes felfutás kezdődik, melynek majd a téli szünet szabhat gátat december végével, az új évben pedig következhet majd egy újabb hullám.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×