eur:
390.7
usd:
364.7
bux:
68381.55
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kínai nagykövet: stratégiai partnerség alakult ki Magyarország és Kína között

Sikeres és eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti látogatása Kínában, egyebek között azt mutatta, hogy a két fél között magasabb szintre emelkedett a kölcsönös politikai bizalom - jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete Budapesten.

Gong Tao úgy fogalmazott, hogy a látogatás révén megerősödött a kétoldalú együttműködés mind az Egy övezet, egy út, mind pedig Magyarország keleti nyitási stratégiájának keretében, és egyértelmű volt a szándék ennek további fokozására.

Úgy vélekedett, hogy a két fél együttműködése új típusú nemzetközi kapcsolatokra mutat példát, stratégiai partnerség alakult ki Magyarország és Kína között.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani látogatáson a magyar delegáció tíz területen is új együttműködési megállapodást írt alá a kínai kormányzattal.

Hangoztatta, hogy az együttműködés további fokozására adnak lehetőséget azok a rendezvények, amelyeket a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő 75. évfordulója alkalmából tartanak.

Az Egy övezet, egy út csúcsszintű konferenciáját - Hszi Csin-pinget idézve - a nagykövet szintén sikeresnek nevezte, kiemelve hogy azon 458 megállapodás született két- vagy többoldalú formában, illetve egészen konkrét beruházásokról. A konferencián 151 ország és 41 nemzetközi szervezet képviseltette magát, 20 állam- vagy kormányfő volt jelen, több mint 10 ezer regisztrált résztvevő volt, és a vállalkozói szférában közel 100 milliárd dollár értékben született megállapodás. A mostani tanácskozás témái a digitális gazdaság, az infrastrukturális összeköttetések és a környezetkímélő gazdaság köré összpontosultak. Minden résztvevő értésre adta, hogy kész elmélyíteni a jelenlegi együttműködést - szögezte le a nagykövet.

A kezdeményezéshez kapcsolódó konkrét projektek közül Gong Tao kiemelte a kínai részvétellel megvalósuló Budapest-Belgrád gyorsvasútvonalat, amelynél megállapodtak, hogy kiépítése 2025-re befejeződik.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a konferencián egyebek között arról beszélt: az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét.

Hozzátette: Hszi Csin-ping is úgy ítélte meg, hogy az Egy övezet, egy út révén a nemzetközi közösség "új fejlődési útra lépett, amelyen minden ország együtt halad a modernizáció felé".

Magyarország és Kína egyre szorosabbá váló kapcsolata lehetővé teszi a Kína és az Európai Unió, illetve Kína és a közép- és kelet-európai térség közti együttműködés előmozdítását is - mutatott rá Gong Tao.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×