eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay.com

Átalakítják az állami lombikkezeléseket – itt vannak a részletek

A kormány honlapjára felkerült a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete, amelytől azt remélik, hogy több gyermek születik majd.

Folytatja a lombikkezelésekkel kapcsolatos jogszabályok módosítását a kormány. Újabb miniszteri és kormányrendeleteket bocsátottak társadalmi vitára, melyek alapjaiban változtathatják meg a hazai meddőségkezelést – írja a hvg.hu.

Az első jogszabálycsomag már júniusban elkészült, az akkor nyilvánosságra került tervezet arról határozott, hogy eltörlik a meddőségi kezelések közti három hónapos várakozási időt, valamint a klinikák fix díjat kapnak majd, ha a kezelésekből gyermek születik. Az újabb tervezet ek nemcsak a kezelések feltételein változtatnak, hanem kijelölik azokat a járóbeteg-szakellátókat is, melyek a jövőben egyfajta alapszintű reprodukciós központként végezhetnek vizsgálatokat, és kisebb beavatkozásokat is.

A társadalombiztosítás jelenleg 45 éves korig állja az asszisztált reprodukciós kezeléseket annak ellenére is, hogy az adatok szerint 43 éves kor felett 100 nőből már csak egynél sikeres a lombik. A most megjelent belügyminiszteri rendelettervezet szerint az ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknek. További kedvezmény, ha a párnak vannak már fagyasztott embriói, akkor azokat is ingyen beültetik, ha időközben a nő elmúlt 45, és az orvos szerint nincs akadálya az embrióbeültetésnek.

Továbbra is öt beavatkozás lesz majd tb-támogatott, ha pedig ezekből legalább egy gyermek születik, akkor további négyet lehet igénybe venni a tb terhére.

Bekerült a rendeletbe az is, hogy néhány kivételes esettől eltekintve 36 év alatt első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a nőknek, 36 felett pedig csak kettőt. A cél, hogy kevesebb legyen az ikerterhességek száma, ez viszont azzal jár az adatok szerint, hogy az ikerterhesség esetében szinte biztosra vehető a koraszülés, lombikbabák esetében ez az arány egyenesen 99 százalékos.

A most megjelent jogszabálytervezet felsorolja azokat a meddőségi szakambulanciák, ahol a jövőben meddőségi kivizsgálásokat és inszeminációt is végezhetnek:

  • Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház
  • Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
  • Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház
  • Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet
  • Észak-budai Szent János Centrumkórház
  • Duna-menti REK Kft.
  • Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház
  • Békés Vármegyei Központi Kórház
  • Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
  • Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház
  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ
  • Semmelweis Egyetem Klinikai Központ
  • Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ.

A jogszabálytervezet másik fontos részlete a Nemzeti Szülészeti, Perinatális és Humán Reprodukciós Regiszter szabályainak lefektetése. Ez egy egy online adatszolgáltató rendszer, ami az EESZT-vel összekötve valós időben tudja gyűjteni az adatokat, és nemcsak a stimulációkról, beültetésekről, élveszülésekről, hanem később a lombikból született gyermekek egészségi állapotáról is.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×