eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
koronavírus világjárvány
Nyitókép: Pixabay

Újra felbukkant a nyugat-nílusi láz Magyarországon

A megbetegedést Békés vármegyéből jelentették.

A 41. héten egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedést Békés vármegyéből jelentették. A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 31-re nőtt (29 hazai és 2 importált) az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss adatai szerint.

Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tizenkettő vármegye területén regisztráltak: Budapest (4 fő), továbbá Baranya (1 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Békés (1 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (8 fő), Fejér (4 fő), Hajdú-Bihar (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (1 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye. A betegek 64,5 százaléka férfi, az átlagéletkor 54 év (8-85 év).

A Nyugat-nílusi vírus a flavivírusok közé tartozik, és az egész világon előfordul. Több variánsa is van, máig legalább hét genetikailag határozottan elkülönülő változatát azonosították. A vírus elsősorban csípőszúnyogok csípése által terjed, viszont átadható testnedvekkel, vagy akár vértranszfúzió, szervátültetés útján. Fertőzés esetén a lappangási idő 2-6 nap lehet, ezután jelentkezhetnek az első tünetek. A különböző források szerint az esetek 75, illetve 85 százalékos arányban tünetmentesek, és 10-25 százalékban jelentkeznek enyhébb, influenzaszerű tünetek.

A betegeknél felléphet láz, fejfájás, izomgyengeség, hányinger, étvágytalanság, kötőhártya-gyulladás, fényérzékenység, kiütések a végtagokon. A gyógyulás nagyjából átlagosan egy hetet vesz igénybe. Az agyvelő-agyhártyagyulladás igen ritka tünet, 4-5 ezer fertőzöttre egy ilyen súlyosabb megbetegedés jut.

A 2023. október 9-15. közötti időszakban továbbá három importált malária megbetegedést jelentettek. Egy Magyarországon élő, 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg. A lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, aki az inkubációs időben Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

A héten egy hazai eredetű hantavírus veseszindróma diagnózissal jelentett megbetegedést vettek nyilvántartásba. Az 50 éves magyar férfi betegnél a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok Hantanvírus Dobrava kórokozót azonosítottak.

A 41. héten hazánkban ismét diagnosztizáltak majomhimlő megbetegedést. Egy fővárosi 32 éves magyar férfibeteg szexuális úton fertőződött, az eset hazai eredetű. A klinikai diagnózist a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×