eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Biciklis halad a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Miért "túrtak" a Komjádi uszoda előtti útszakasz több pontján? - Itt a titok nyitja

Kerékpársáv létesül a II. kerületi Zsigmond térnél, ahol az óbudai területeket kötik Buda más részeivel. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke kiemelte, hogy a projekt célja a kerékpárosok biztonságosabb közlekedési feltételeinek kialakítása.

Újabb kerékpáros fejlesztés indult uniós pénzből a II., III. és XIII. kerületet érintően - számolt be az InfoRádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A fejlesztés az említett kerületeken kívül később érinti a X., XI., XV., XIX. és XX. kerületet is.

"Számos ponton csinálunk új kerékpáros infrastruktúrát, hol kerékpársávot, hol kerékpárutat, hol forgalomlassított területet jelent ez, a lényeg, hogy tovább emeljük a biztonságérzetet az infrastruktúrán. Évtizedes elmaradást hozunk be Budapesten" - részletezte.

A Zsigmond téri átalakítás a Margit hidat köti össze Óbudának a Dunától távolabb eső területeivel.

"Ahol nagyobb a forgalom, például az Árpád fejedelem útján, ott jellemzően a közúti forgalomtól, az útpályától elválasztva létesül kerékpárút, vagy szervizutat használunk, ahol lehet majd biztonságosan biciklizni. A kisebb forgalmú szakaszokon hozunk létre kerékpársávokat, ahol az úttesten lehet kerékpárral közlekedni majd" - ecsetelte.

Akik a Császár-Komjádi Uszoda környékén autóznak vagy kerékpároznak, esetleg gyalogolnak vagy buszoznak, már láthatják a munkálatokat.

Ezen projektek nagy része - mint Balogh Samu elárulta - "örökölt projektek", amelyeket épp most "mentenek meg", teljesen átgondolt struktúra szerint építik tovább a közlekedési infrastruktúrát a kerékpárosok számára is.

Arról is beszámolt, hogy a polleres kerékpársávok ügyében volt egyeztetés a mentőszolgálattal, a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is.

"Sikerült közelíteni az álláspontokat, és azóta több olyan felvétel is megjelent, amely látható, bizonyítja, hogy a mentőautók végső szükség esetén elférnek ezeken a sávokon is. Én azt gondolom, hogy nyilván egy új eszköz megjelenése vet fel kérdéseket, hiszen ilyen pollereket sem láttunk még Budapesten, de Nyugat-Európában, Észak-Európában, Dél-Európában, ezek bevett eszközök, az a céljuk, hogy emberéleteket mentsenek meg, ne essenek közlekedési baleset áldozatául kerékpárosok" - érvelt Balogh Samu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×