eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Agro-M Zrt. egyik dolgozója Redentin 75 RB rágcsálóirtó szert helyez ki Pusztaföldvár határában 2014. június 20-án. Megkezdődött a mezei pockok irtása Orosházán és környékén. Az Agro-M Zrt.-hez tartozó területen van olyan 38 hektáros búzatábla, amelyről tavaly 5,9 tonnás átlagtermést takarítottak be, idén viszont csak 1,25 tonnás lett az átlagtermés a mezei pockok által okozott pusztítás miatt.
Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

Támadnak a pockok, veszélyes anyaggal tudják csak irtani őket

Július végétől egészen november 26-ig használható a Pocok Tox MAX rágcsálóirtó készítmény szükséghelyzetben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei úgy látják, éppen a nagyüzemi gazdálkodás miatt csökkent vagy éppen szűnt meg a pockok elleni természetes védekezési lehetőség, így már csak a veszélyes kemikáliák maradtak.

Az agrárgazdálkodók a saját fejükre hozzák a bajt a nem ökológiai szemléletű és nem megfelelő gazdálkodással, például a ragadozó madaraknak is költőhelyet biztosító mezővédő erdősávok felszámolásával – vélekedett Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Persze „érthető”, mivel erre ösztönzi őket a területalapú támogatás rendszere. Ám ha nem akarjuk kockáztatni a lakosság egészségét és az élelmiszer-biztonságot, akkor nincs más választásunk, mint visszatérni a természetkímélő gazdálkodáshoz. Nagyon egyszerű eszközökkel és módszerekkel meg lehetne ezt tenni, például azzal, hogy csak a területe 80 százalékát műveli, a szegélyeket meghagyja, mezővédő erdősávokat telepít, ahova vissza tud települni az állatvilág, köztük a kártevőirtó élőlények is.

Csakhogy, ha a madaraknak – például a vörös vércsének – sincs olyan terület, ahol fészket tudna rakni, a pockokat sem tudják folyamatosan gyéríteni.

Meglehetősen szapora rágcsálóról van szó, Orbán Zoltán arról is beszélt a sonline.hu-nak, hogy egy pocokkölyök a születése után már két hónapon belül saját kölyköket nevelhet, évente pedig 4-5 vagy több almot képes vetni. Ez az egyik oka annak, hogy a kisrágcsálók állománya évtizedenként két-három alkalommal felfut, ez a természetes jelenség Somogyban is jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×