eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Személygépkocsik a Suzuki Világ Budaörsi telepén 2022. augusztus 5-én. 10 Suzuki Vitara típusú személygépkocsi és 13 robogó áll szolgálatba az ország különböző polgárőr egyesületeinél.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Toborzás indulhat: polgárőröket küldene a határra a kormány

Állítólag kevés a határvadász, a járőrözésben kapnának segítséget.

A kormány egyik törvénytervezetének értelmében a jövőben a polgárőr egyesületek alapfeladatai közé tartozna „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni, vagyis a polgárőröknek az országhatároknál is szolgálatot kellene végezniük – vette észre a hvg.hu a kormány hivatalos honlapján közzétett javaslatot.

A lap azt írja, a Belügyminisztérium a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében több törvényt is módosítana. A hvg.hu szerint

azért küldhetik a határokhoz a polgárőröket, mert kevés határvadász van állományban.

A polgárőrök már korábban is végeztek határvédelmi feladatokat, hiszen 2022 végéig külön fizetésért járőrszolgálatot láttak el. Az még nem ismert, hogy a most meghatározott szolgálatért jár-e a polgárőr egyesületeknek extra juttatás, de a tervezet bevezetné a „kiemelt határvadász szolgálati pótlékot” is. Pontos összegekről nincs információ, de valószínűleg komoly honorárium lehetőségével kezdik majd el toborozni az új határvadászokat.

A hvg.hu értesülései szerint az elmúlt egy évben 3596-an jelentkeztek határvadásznak, de végül csak 1565 aspiráns léphetett szolgálatba. A lap közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy a toborzás elindítása után azért volt alacsony a létszám, mert a jelentkezők 37 százaléka alkalmatlannak bizonyult, illetve jelentős lemorzsolódás történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×