eur:
380.35
usd:
351.17
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Polgárőrök és rendőrök közösen járőröznek Hercegszántó határában, a magyar-szerb határ közelében 2018. április 4-én. Harminc polgárőr a rendőrökkel közösen ellenőrzi a déli határszakasz melletti településeket, tanyákat az ott élők biztonsága érdekében április 6-ig.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Polgárőr szövetség: érhetetlenek ezek a „science fiction”-be illő szalagcímek

Cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke, miszerint egy törvénymódosítás után a polgárőrök vezényelhetőek lennének a határra. Mint mondta: a jogszabály csupán a jelenlegi helyzet rögzítése.

Egy salátatörvény részeként kerül a parlament elé a polgárőrségről szóló törvény módosítása is – fogalmazott az InfoRádiónak Bakonyi Ágnes, rögtön cáfolta azokat a híreket, miszerint a polgárőrök vezényelhetők lennének.

A polgárőrség nem vezényelhető szervezet, az Országos Polgárőr Szövetség 66 ezer tagja pedig önkéntesen, civilként vesz részt a közrendvédelemben

– szögezte le a sajtófőnök, aki maga sem tudja, hogy honnan indultak a „science fiction”-be illő szalagcímek.

A szakértő emlékeztetett, hogy a polgárőrség működését és jogait egy 2011-es törvény szabályozza. A polgárőrség önkéntes szolgálatot lát el, civil szervezetként, így a rendvédelemnek csak áttételes a részei, csak segítik a rendvédelmi szervek munkáját – mutatott rá Bakonyi Ágnes. A sajtófőnök megerősítette, hogy miután az elmúlt években néhány paragrafus okafogyottá vált, tárgyalásba kezdtek a Belügyminisztériummal, hogy módosítsák a törvény egyes részeit.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelemben évek óta közreműködnek polgárőrök is. A mindennapok során a határvédelmi tagozat több mint száz partneregyesületének tagjai nagyon komoly szolgálatot látnak el a déli határ védelmében, segítve a rendőrség, a határvadászok és katonaság munkáját. Éppen ezért szerették volna, hogy az alapfeladataik közé – amiben például a közbiztonság védelme és a felvilágosító tevékenység is szerepel –, bekerülne a határvédelem is – tette hozzá.

Tudnivaló, hogy a polgárőrök a határvédelemben is civilként vesznek részt, voltaképp csak közreműködnek a közterületi járőrszolgálatban, úgymond figyelőszolgálatot látnak el, de például önvédelmi fegyvert sem viselhetnek.

„Mi nem fogunk el illegális határátlépőket, maximum őrizzük őket a rendőri utasítás alapján”

– fogalmazott Bakonyi Ágnes, megismételve: tényleg érthetetlen, hogy honnan jött a félreértés, például vezényelhetőek lesznek és ők fogják védeni a határt. „Nem, nem, nem mi fogjuk! Csak közreműködünk.”

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a polgárőrök nem hivatásosoak, hanem önkéntesek, amiben benne van, hogy ellenszolgáltatás nélkül végzik a feladataikat, de saját akaratból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Nagy Márton: magasabb, 5-6 százalékos lehet jövőre az infláció

Nagy Márton: magasabb, 5-6 százalékos lehet jövőre az infláció

A magyar kormány a jövőre magasabb inflációs szintet vár, mint a jegybank. Két tényező, a kamatpálya és a bérek alakulása, határozza majd meg ezt a várható inflációt – mondta Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A minimálbér és garantált bérminimum emelése már ismert, és a miniszter szerint egy összességében 10-12 százalékos béremelkedés esetén az infláció az 5-6 százalékos sávba kerülhet. A politikus arról is beszélt, hogy év végéig lezárhatják a ferihegyi reptér akvizícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×