eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Polgárőrök és rendőrök közösen járőröznek Hercegszántó határában, a magyar-szerb határ közelében 2018. április 4-én. Harminc polgárőr a rendőrökkel közösen ellenőrzi a déli határszakasz melletti településeket, tanyákat az ott élők biztonsága érdekében április 6-ig.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Polgárőr szövetség: érhetetlenek ezek a „science fiction”-be illő szalagcímek

Cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke, miszerint egy törvénymódosítás után a polgárőrök vezényelhetőek lennének a határra. Mint mondta: a jogszabály csupán a jelenlegi helyzet rögzítése.

Egy salátatörvény részeként kerül a parlament elé a polgárőrségről szóló törvény módosítása is – fogalmazott az InfoRádiónak Bakonyi Ágnes, rögtön cáfolta azokat a híreket, miszerint a polgárőrök vezényelhetők lennének.

A polgárőrség nem vezényelhető szervezet, az Országos Polgárőr Szövetség 66 ezer tagja pedig önkéntesen, civilként vesz részt a közrendvédelemben

– szögezte le a sajtófőnök, aki maga sem tudja, hogy honnan indultak a „science fiction”-be illő szalagcímek.

A szakértő emlékeztetett, hogy a polgárőrség működését és jogait egy 2011-es törvény szabályozza. A polgárőrség önkéntes szolgálatot lát el, civil szervezetként, így a rendvédelemnek csak áttételes a részei, csak segítik a rendvédelmi szervek munkáját – mutatott rá Bakonyi Ágnes. A sajtófőnök megerősítette, hogy miután az elmúlt években néhány paragrafus okafogyottá vált, tárgyalásba kezdtek a Belügyminisztériummal, hogy módosítsák a törvény egyes részeit.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelemben évek óta közreműködnek polgárőrök is. A mindennapok során a határvédelmi tagozat több mint száz partneregyesületének tagjai nagyon komoly szolgálatot látnak el a déli határ védelmében, segítve a rendőrség, a határvadászok és katonaság munkáját. Éppen ezért szerették volna, hogy az alapfeladataik közé – amiben például a közbiztonság védelme és a felvilágosító tevékenység is szerepel –, bekerülne a határvédelem is – tette hozzá.

Tudnivaló, hogy a polgárőrök a határvédelemben is civilként vesznek részt, voltaképp csak közreműködnek a közterületi járőrszolgálatban, úgymond figyelőszolgálatot látnak el, de például önvédelmi fegyvert sem viselhetnek.

„Mi nem fogunk el illegális határátlépőket, maximum őrizzük őket a rendőri utasítás alapján”

– fogalmazott Bakonyi Ágnes, megismételve: tényleg érthetetlen, hogy honnan jött a félreértés, például vezényelhetőek lesznek és ők fogják védeni a határt. „Nem, nem, nem mi fogjuk! Csak közreműködünk.”

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a polgárőrök nem hivatásosoak, hanem önkéntesek, amiben benne van, hogy ellenszolgáltatás nélkül végzik a feladataikat, de saját akaratból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×