eur:
394.4
usd:
370.42
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Vegyi fegyverek miatt szállták meg a hatóságok az ELTE épületét

Az ELTE TTK egyik laboratóriumában a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító vegyszerre bukkantak.

Vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE egyik laboratóriumában – értesült az RTL Híradó. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kedden este vonultak ki a helyszínre, ahol szarint, mustárgázt, illetve tabunt találtak több tucat fiolában.

Az ELTE közlése szerint mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerek miatt riasztották a hatóságokat. Kedden az esti órákban az ELTE TTK egyik laboratóriumában a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító vegyszerre bukkantak. Haladéktalanul értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre.

Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így másnap délelőtt zavartalanul folytatódhatott az oktatás és kutatás az épületben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az ügyben nyomozást indított, de „a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel” nem árul el részleteket.

A felsorolt szerek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint már vegyi fegyver kategóriába tartoznak. "Gyors és nem barátságos halált okoz" – fogalmazott, és kiemelte, hogy egyetemek tárolhatják és kísérleti céllal fel is használhatják ezeket a veszélyes anyagokat, ha ez be van jelentve a TEK-nél.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×