eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az Európa döntés előtt - A jövő évi EP-választás tétje című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Hidvéghi Balázs: kulcsfontosságú kérdéseket kell tisztázni, addig nem léphet tovább az EU

A Fidesz európai parlamenti képviselője Ursula von der Leyen EB-elnök évértékelő beszédére reagálva azt mondta: "Az értelmetlen, mindenre kiterjedő központosító törekvések vagy a konzervatív kormányok ellen folytatott ideológiai dzsihád megosztottságot eredményez és gyengíti Európát".

Hidvéghi Balázs az InfoRádióban úgy értékelt, hogy a hangzatos kijelentések ellenére az elmúlt időszakban alapvetően meggyengült az Európai Unió, sőt rossz és káros döntéseket hozott, amelyek ártalmasnak az európai cégek, az európai emberek számára.

"Itt egy jelentős ellentét volt érezhető a grandiózus öndicséret, másrészről pedig a realitások között. Utóbbiak azt mutatják, hogy Európában gazdasági nehézségeket okoznak az elhibázott szankciók. Különböző mértékben a különböző országokban, de mindenütt probléma az infláció, az energiaárak elszabadulása, az általános gazdasági bizonytalanság. A szankciók eredeti célkitűzése látványosan nem teljesült, és nem működik, hiszen a háborúnak nem lett vége, és nem igazából tűnik úgy, hogy Ukrajnának bármiben segítségére lenne. Jelentős hiány volt tehát a beszédben az önismeret, illetve a reflexiónak a hiánya" – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Meglátása szerint tovább gyengíti az Európai Uniót az a belső háborúskodás, amiben kulcsszereplővé vált a bizottság, amelyet Ursula von der Leyen vezet, így gyakorlatilag ideológiai támadás, sőt zsarolás zajlik konzervatív-kereszténydemokrata kormányok és tagállamok ellen.

"Egyre inkább egy szűk, radikálisan baloldali, újmarxista ideológiát erőltet a brüsszeli bürokrácia. Ez teljes félreértése a helyzetnek: az Európai Unió nem arról szól, hogy Brüsszelben megmondják mindenkinek, hogy miről mit kell gondolnia vagy mit mondhat, hanem arról szól, hogy elfogadjuk az unió sokszínűségét, a tagállamok összességét és egyébként a választópolgárok demokratikus döntését, amikor választásokon döntenek arról, hogy milyen kormányt és milyen parlamentet akarnak maguknak" – sorolta Hidvéghi Balázs.

A magyar politikus európai parlamenti felszólalásában beszélt a káros központosító törekvésekről is, ami még tágabb kontextusban feleleveníti a Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti hatalommegosztás kérdését. Erről a témáról Ursula von der Leyen ugyan most nem beszélt, de Hidvéghi Balázs szerint ide tartozik a brexit is. Annak az egyik fő oka véleménye szerint a túlzott brüsszeli központosító törekvés és a folyamatos hatáskörbővítés – tagállamok kárára történő központosítás – volt. Megjegyezte, ez azért is nagy veszteség az európai közösség számára, mert Nagy-Britannia az egyik legerősebb, legnagyobb gazdaság és tagállam, illetve katonai erő volt az unióban.

Szóba hozta Hidvéghi Balázs az EU pénzügyeit is, azt, ahogyan az Európai Unió vezetése, a brüsszeli bürokrácia gazdálkodott az elmúlt években.

"Látható, hogy itt bizonyos tagállamokat politikailag zsarolnak – ennek kárvallottjai vagyunk mi és a lengyelek –, de egyébként más nemzeti alapon álló kereszténydemokrata kormányokat is támadnak, lásd például az olasz kormánykoalíció elleni rendszeres kirohanásokat. De ahol nincs ideológiai vita, ott is elképesztő lassúsággal érkeznek meg a helyreállítási alap forrásai – ez a Covid utáni gyorssegély, amire közösen vettek fel hitelt a tagállamok –, és nem tudjuk, hogy miért nem folynak be ezek a pénzek. Közben pedig az Európai Bizottságot is érintő korrupciós ügyek – például a vakcinabeszerzés – háttere máig tisztázatlan. Ezek olyan kérdések, amelyeknek a megválaszolása és tisztázása nélkül nem tud új fejezetet nyitni az Európai Unió, hanem tovább folytatódik az a gyakorlat, hogy önmagát dicsőítő nyilatkozatokat tesz, de közben a hitelességét a világpolitika színpadán, a gazdasági és a geopolitikai versenyben elveszíti" – mondta a Fidesz EP-képviselője.

(A nyitókép Hidvéghi Balázsról a Tranzit fesztiválon készült Tihanyban 2023. augusztusában.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×