eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Muszáj a rendszeres dörrentés a Balatonnál

Közleményben tájékoztatja a fonyódi lakosokat és nyaralókat a kárókatonák riasztásával kapcsolatban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság közlése szerint a madarak távol tartásához szükséges gázágyúkat igyekeznek a lehető legritkábban használni, úgy, hogy az a településen élőket és az ott üdülőket minimális mértékben zavarja.

A Hírbalatonon is megjelent közlés szerint a a Balatonihal.hu mögött álló halgazdálkodási társaság a következő közleményt jelentette meg:

"A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen."

A folytatódó közlés szerint a berendezést a halállomány védelme érdekében használják, a gazdasági károk megelőzésének céljából a Fonyód 0194/2 hrsz. számú külterületi ingatlanon.

"Társaságunk rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez.

Az engedély alapján 6 és 18 között 15 percenként 3 lövés adható le."

A nyár során 9 és 17 óra között 30 percenként 2 lövést adtak le, tehát az engedélyezettnél lényegesen kevesebb lövésszámmal éltek. Abban az időszakban, mikor nem szükséges, a gázágyút kikapcsolják.

"A gázágyú jelenleg nem üzemel. A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata, személyes jelenléttel igyekszünk a kárókatonákat távol tartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg kollégáinktól" - olvasható még.

Ekkor is hallható lehet néhány, sörétes fegyverből leadott lövés.

"Természetesen törekszünk Fonyód város lakosságának minimális zavarására, ezért a gázágyú nem a város irányába adja le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, kikapcsoljuk" - zárulnak a sorok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×