eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Tranziton: abból, hogy valaki magyar, kötelességek is adódnak

A tihanyi Tranzit Fesztiválon vett részt egy beszélgetésen péntek este a kormányfő beszélt Dávidról és Góliátról, világtrendekről. Azt is mondta, hogy az egyetem óta azt vallja, "okos emberek között kell lenni", Szerinte a 2010-ben szőtt terv végrehajtásához "kell még tíz év".

Csütörtöktől vasárnapig ismét megrendezik a Tranzit Fesztivált Tihanyban. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett ellenzéki politikusok is részt vesznek. Békés Márton, a szervező Kommentár folyóirat főszerkesztője az InfoRádióban korábban azt mondta, "a fél kormány jelen lesz".

A péntek este a fesztivál egyik csúcseseményeként vett részt beszélgetésen a kormányfő, a Tranziton 11 év szünet után újra.

"A kétharmad még csak hagyján, hogy áll, de innen még a végét sem látni" – kezdett bele. Majd azt mondta, sokan vitatkoznak rajta, hogy jó-e, ha valaki ennyi időt van hatalmon. "Előbb-utóbb minden korszakban

mindig létrejön egy korszakos kormányzó párt.

Így volt ez Tisza Kálmánnal és Tisza Istvánnal is, Bethlennel, és ez történt volna a második világháború után a kisgazdákkal is, ha a Szovjetunió nem számolja fel a pártdemokráciát Magyarországon. Látok egy párhuzamot az akkori és a mostani helyzet között" – fűzte hozzá. De ilyennek látja Bajorországban a CSU-t (Keresztényszociális Unió) is.

Dávid és Góliát

Hogy Dávid és Góliát csatájában Góliátként lehet-e tekinteni az unió hazai képviselőire, az ellenzékre, arról azt mondta: "az amatőröket a profiktól egy nagyon világos vonal választja el. Az amatőrök közé ha bedobsz egy labdát, ott mindenki összevissza kezd el futni. És vannak a profik, akik oda futnak, ahol majd a labda lesz. Távlatkülönbség van. Ők lecsapnak egy ügyre, mint a kacsák. A nagy, nemzeti kormányzópártnak viszont van egy távlata, össze van rendezve a mozgás" – fejtegette.

Azonban minden csapatnak vannak "finanszírozói". "A baloldal világtrendeket képvisel" szociológiai és pénzügyi értelemben is szerinte, "Soros Gyuri bácsi ráadásul nagykutya ebben a játszmában", de "minket nem találnak meg nemzetközi erők, ezért a baloldalhoz fordulnak", ami nem kizárólagosan magyar jelenség.

"Nemzetközi erőviszonyokat tekintve tehát ők a Gőliát, mi pedig Dávid, de már négyszer jól kupán vágtuk őket" – összegzett.

Van-e hazájuk a fiataloknak?

Hogy a csatában mit tehetnek a fiatalok, arról azt mondta, tisztázniuk kell, hogy van-e hazájuk.

"Flow-ban vagyunk, ezt pedig meg kell érteni, hogy micsoda. Én szeretek a magyar flow-ban lenni. Ha az ember tisztázta magában, az a kérdés adódik, tudatosítja-e az ember magában, hogy miért magyar. Egyetlen esetben nem tűnik el, amibe születtünk, a magyar nyelv és kultúra, ha mi fenntartjuk. Egy angolszász gondolhatja, hogy majd fenntartódik. Német is mindig lesz, annyian vannak" – ecsetelte a miniszterelnök.

Mint mondta, van egy terület, a Kárpát-medence, amit "mi művelünk, mi rendeztünk be", ezzel szemben pedig "kötelességünk van".

A konzervatívok tízéves hátránya a liberálisokkal szemben

Arra a felvetésre, hogy a nyugati fősodor ugyanúgy mainstreamnek tekinti magát ma, mint korábban a kommunizmus, eggyel távolabbról válaszolt.

"Szokták kérdezni hol a gyerekeim, hol mások, hogy hová menjenek. Csak az számít, hogy egész nap az ember okos emberek között legyen. Az egyetemnek is ez a lényege, hogy folyamatosan okos emberek között kell lenni."

Felidézte, az MDF korszakában csak menni kellett a "bölények" rendezvényeire, és ott kiokosodhatott.

"A liberálisokkal azért van nehéz dolgunk, mert érezni fogjuk, hogy van valami összefüggés abban, amit mondanak. A választóvonal valójában az ember megértésénél van; hogy mi az ember lényege, mitől ember az ember. A mai világban az a hasonlóság van, hogy a liberálisok és a velük lévő baloldal azt mondja, az életben egyetlen fontos dolog van: te magad. Ennek van egy nagy, politikai tábora. Van egy másik felfogása az embernek, egy másik tábor, amelyik azt mondja, hogy azért vagyunk a világon, hogy boldogok legyünk, de idővel rájövünk, hogy van néhány fontosabb dolog. Ilyen a család, a haza, a vallás. Ebből egy egészen másfajta politika jön, mint a balliberális oldalról. Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy nem véletlenül került egy helyre, amit baloldalinak vagy liberálisnak mondunk, és egy másik helyre, amit konzervatívnak" – ecsetelte Orbán Viktor.

Szerinte a legizgalmasabb viták úgy festenek, hogy kék sarok, liberálisok, piros sarok, konzervatívok. Amikor pedig jönnek a szélsőségek – fasiszták, kommunisták –, ezek hirtelen összefognak.

"A liberálisok rájöttek, hogy (...) az igazi viták hamarosan a liberálisok és a konzervatívok között lesznek.

Ma már úgy beszélnek, hogy csak liberális demokrácia lehet. Mire a konzervatívok észbe kaptak, már egy 10 éves hátrány volt a politikai témák megfogalmazásában" – húzta alá. "Méretre és minőségben is hátrányunk van nemzetközi téren, idehaza már nem, oda futunk, ahol a labda van."

Ez szerinte azért van, mert másutt "a Góliátok tudnak győzni". Egy példát hozva a német sajtóban az egyik vélemény az, hogy Putyint már el is temették, a másik az, hogy ez csak holnapután fog megtörténni, de más vélemény nincs.

"Az ellenfél 10 éves körelőnyét nagyon ügyesen használja ki. Magyarországon szerencsénk volt ebből a szempontból. Ahhoz, hogy te nyerjél, az kell, hogy jó legyél, a másik meg ne" – mondta, példaként említve a 2009-es miniszterelnöki castingot és a 2006-os gyurcsányi hazugságspirált. "Nagy szerencsénk volt a riválisainkkal, visszafizette a Jóisten azt a 40 évet, amit elvettek tőlünk" – mondta a miniszterelnök.

"Morálisan helyes"

Szerinte a mai "jóemberkedést" Európa az angolszászoktól tanulta, akik történelmileg olyanok, hogy bármit mondanak, "igazuk van". És aki mást gondol, az nem demokrata, nem lehet igaza.

"Amikor írtam az egyetemi szakdolgozatomat, valójában azt vizsgáltam, az antikommunista mozgalmak a rendszerben milyen változásokat tudnak elérni. (...)

A kezembe került akkor egy echte baloldali biblia, ami arról szól, hogy azt a kulturális kontextust kell megváltoztatni, amelyben a kormányzás zajlik.

(...) erre mondták azt 2002-ben a Fideszben, hogy a kormányzás a kezünkben volt, a hatalom viszont nem, ugyanebben a szellemben" – foglalta össze a jobboldal feladatát.

2024, választás Európában

Szerinte a fiatalok még lehetnek lelkesek egy-egy EP-választás előtt, fiatalabb korában ő is mindig abban reménykedett, hogy a balliberális Európát meg lehet szorongatni.

"De az Európai Néppárt ellógja a melót. Ahelyett, hogy építené az alternatívát, és ezt felkínálná az európaiaknak, folyamatosan átvesz, elfogad, alkalmazkodik a baloldalhoz. Nekünk a jobboldali térfél jobboldaláról kell először rászorítani a jobboldalt, hogy ne legyen baloldal" – húzta alá.

Úgy látja, a jobboldalnak együtt kellene működnie, ahogy Magyarországon együttműködött 2002 után.

"Nekünk együtt kell lenni, mert ha ez nincs így, nem fogunk nyerni. Kényelmetlen azt vállalni, hogy a FAZ csupa rosszat ír rólunk Németországban, de akkor is az jelzi, hogy jó úton járunk" – nyomatékosította.

Szerinte az a kérdés, hogy megszületik-e a jobboldali egység egy év múlva, erre most nagyobb esélyt lát, mint öt évvel ezelőtt, szükség is van rá, mert "a legnagyobb veszedelmek most Brüsszelből jönnek"; a Római Birodalmat sem külső erők döntötték romba, hanem a törzsek" – figyelmeztetett.

A mostani csatában szerinte a magyar nemzetnek a nemzetek Európájának ügyéért kell harcolnia, ezt szabta ki a sors. Ám a baj most abból van, hogy a britek kiléptek, így a nemzetek Európája ügyét már kisebb súllyal lehet képviselni, jött a jogállamisági eljárás, és folyamatosan veszik el a szuverenitás fontos elemeit az országoktól, "az egyensúlyi helyzet elmozdult birodalmi irányba".

"Nekünk ezt a csatát az Európai Bizottságban, az Európai Tanácsban, az Európai Parlamentben kell megnyernünk, ha nem akarunk Európai Egyesült Államokat" – összegzett.

A háborúról: azonnali feltétlen tűzszünet kell

Orbán Viktor kijelentette, meg kell állítani a háborút, ami már százezrek életét elvette, ehhez azonnal, feltétel nélkül tűzszünet kell.

"Olyan borzalom zajlik, ami a mindennapunk részévé lett. Amíg ülünk és beszélgetünk, tucatnyian meghalnak. Ezek után beszéljünk arról, mi, európaiak milyen hibákat követtünk el. Az első, hogy globalizáltuk az ellentétet. Az egyetlen ország, amely azt mondta, a miénk, a kitörés másnapján, hogy lokalizálni kell a konfliktust. Egy olyan stratégia szerint zajlik a Nyugat oldaláról a háború, hogy az ukránok harcolnak, mi pedig adjuk a pénzt és a fegyvereket. És az a stratégia lényege, hogy így az ukránok győzni fognak. De egy év alatt kiderült, hogy ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat. Folytatódik az öldöklés. De kell egy új stratégia" – hangoztatta a miniszterelnök.

Ebben a helyzetben az ukránok, de az európaiak is nagy árat fizetnek. Ezt az álláspontot azonban szerinte ma "nem lehet képviselni".

A jövő - "Van terv"

Hogy ki lehet-e maradni a ma látszó rossz európai folyamatokból, "ösztönből igennel" válaszol. "Primitívül hangzik, amit mondok, de igen. Azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag, erős legyen, biztonságos is. ha ezt akarjuk, ki kell vívni a tiszteletet minden országtól. Van erre terv, különben minek tartanánk a politikusokat?" – fejtegette.

Szerinte ma Magyarország erősebb, tiszteletreméltóbb, gazdagabb, mint 2010-ben volt, ami azt jelzi szerinte, hogy "a terv működik".

"Kell még tíz év, ha megkapjuk, meg is lesz, meg is fogjuk csinálni" – ígérte Orbán Viktor. Szerinte az ország nagy része "részt is vesz ebben a tervben, gyereket nevel, házat épít, megy előre". "Nem lesz sosem hibátlan, de a gép működik, nem szabad engedni, hogy leválasszanak minket a keleti gazdaságokról és energiaforrásokról.

Nekünk konnektivitás kell, nem blokádok.

Az emberek értik, hogy valami készül, valami formálódik, valami alakul, ezért választanak meg bennünket."

A magyar erősség

Hogy a magyaroknak miben kell jobbnak lennünk, mint másoknak, "akik többet engedhetnek meg maguknak", arról azt mondta, "jó látószöget kell fogni".

"A mi szakmánkban nincs bizonyosság, ezért kell hozzá jó idegrendszer és speciális lelki alkat; nem lehetsz biztos abban, hogy a döntésed oda vezet, ahová észszerű, ahová minden jel szerint vezetnie kellene. (...) Ahhoz, hogy ezt a műveletet el tudd végezni, kell egy látószög."

Orbán Viktor szerint mindenki mást gondol a maga fajtájáról, de a magyarok erőssége a saját kultúrája, identitása.

"Mi ezer éve vagyunk egy nemzet, ez óriási versenyelőny. Granasztói tanár úr mondta még, ahogy Magyarországon gondolkodik az ember a gyerekéről, az egy hatalmas érzelmi közösség, ez is nagy versenyelőny. És a magyar nyelv iszonyatos lehetőségeket rejt, önök kreatívok, akkor is, ha nem tudnak róla. Végezetül pedig gyorsak vagyunk, a magyar az gyors észjárású, persze nem feltétlenül művelt, mert az változó" – részletezte.

A politika pedig szerinte a hatalomról szól, amihez különböző politikusok különböző módon viszonyulnak. Az ő definíciója: "a közös cselekvés képessége". Emiatt szerinte minden hibát helyre lehet hozni, amit az elődök elkövettek. "Nagyok leszünk, erősek leszünk és tiszteletre méltóak leszünk" – zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×