eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gímszarvas (Cervus elaphus) bika a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elkezdődött a szarvasbőgés, ami nemcsak szép, de veszélyes is

Egyszerre jelent varázslatos élményt és komoly veszélyt azoknak a szarvasoknak a bőgése, amelyek az egyik legnagyobb létszámú csoportját alkotják a magyar nagyvadállománynak.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben. A leghangosabb erdőrészletekbe a Gemenc Zrt. hétvégente szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez - írja a Hirado.hu.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság közlése szerint a következő három hétvégén, péntekenként és szombatonként – először augusztus 25-én – vehetnek részt az érdeklődők a felkészült szakemberek és túravezetők kalauzolásával zajló túrákon, amelyeken a vadállomány zavarása nélkül hallgatható a szerelmes bikák különleges nászdala.

A csoportok kisvasúttal indulnak fél hétkor a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát.

A szarvasbőgés komoly veszélyt jelent az autósok számára

A szarvasbőgés idején fokozott elővigyázatossággal szabad csak azokon az autóutakon közlekedni, ahol fennáll a nagyvadakkal való ütközés veszélye. A vadakkal való ütközés esetén a hatályos jogi szabályozás alapján az autókban keletkezett anyagi kár kizárólag az autó tulajdonosát terheli.

A nagyvadakkal való találkozásra pedig Magyarország számos autóútján számíthatnak a közlekedők, miután a statisztikai adatok alapján Magyarország vadgazdálkodási és vadászati nagyhatalomnak számít Európában.

A magyarországi nagyvadfajok becsült állománya 2022-ben és a teríték 2021-ben (napi.hu):

  • Gímszarvas becslés: 122 400, teríték: 76 223
  • Dámszarvas becslés: 42 344, teríték: 19 242
  • Őz becslés: 379 104, teríték: 111 601
  • Vaddisznó becslés: 58 923, teríték: 161 27
  • Összesen becslés: 602 771, teríték: 368 336

A lap arról is írt, hogy a legutóbbi vadászati évben 3,2 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×