eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

1385-ből 6 - itt az embercsempészek mérlege

Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Közülük mostanáig hat embert fogtak el, mert megszegték a reintegrációs őrizetről szóló rendeletben foglalt szabályokat. Valakit ismét bűncselekményen kaptak, más nem hagyta el az ország területét a megadott 72 órán belül.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) által megküldött adatok alapján augusztus 4-éig 1385 külföldi állampolgárságú, embercsempészetért jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartottat bocsátottak reintegrációs őrizetre - írja a 24.hu.

A reintegrációs őrizet szabályai szerint ha a rendőrség azt észleli, hogy az elítélt a meghatározott kötelezettségét megszegve a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül Magyarország területét nem hagyta el, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő.

Ebben az esetben a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt ilyenkor feltételes szabadságra sem bocsájtható már.

A BvOP közlése szerint a reintegrációs őrizet szabályainak megszegéséért eddig hat embert kísértek vissza valamelyik bv-intézetbe a szabadon engedett embercsempészek közül.

Közülük hárman 72 órán belül nem hagyták el Magyarország területét, majd utána bűncselekmény elkövetése közben érték őket tetten.

Egy személy 72 órán belül követett el bűncselekményt, amiért előállították. Két főről– egy török és egy grúz állampolgárról, akiket határforgalom-ellenőrzés-, illetve igazoltatás során vontak intézkedés alá – megállapították, hogy nem hagyták el 72 órán belül Magyarország területét, ezzel megsértve a részükre meghatározott magatartási szabályokat.

Mint ismeretes az embercsempészek szabadon bocsátását a kormány azzal indokolta korábban, hogy ellátásuk éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet. Rétvári Bence, belügyminisztériumi államtitkár közlése szerint „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

A 24.hu összeállítása ezzel az összefüggéssel kapcsolatban kitér arra is, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján ha az eddig szabadon engedett és Magyarországról kiutasított 1385 embercsempésznek nem nyitották volna ki a zárkák ajtóit, akkor mostanra már valóban túlzsúfoltak lennének a magyar börtönök.

A BvOP tájékoztatása szerint ugyanis augusztus 4-én 18 142 férőhellyel rendelkeztek a magyar börtönök, ahol 18 282 embert tartottak fogva. Vagyis 142-vel többet, mint amennyi hely hivatalosan van a bv-intézetekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×