eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi az Árpád hídon 2023. július 1-jén. Eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Hihetetlen mértékben növekszik Magyarországon a közúti gyilkosok száma

Két év alatt csaknem megduplázódott a szándékos bűncselekmények száma a hazai utakon.

Megugrott Magyarországon a közúti veszélyeztetések száma. A napi.hu az ORFK-tól megtudta, 2020-ban 167, 2021-ben 212, 2022-ben már 293 ilyen jellegű bűncselekményt regisztráltak.

A közúti veszélyeztetés bűncselekmény védett jogi tárgya szintén a közúti közlekedés rendjéhez, továbbá az emberi élet és a testi épség védelméhez fűződő társadalmi érdek, azonban míg az azonos jogtárgyat támadó közúti baleset okozása gondatlan bűncselekmény, addig a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény. A szándékosság azt jelenti, hogy a bűncselekmény elkövetője előre látja cselekményének következményeit, és kifejezetten kívánja azokat, vagy belenyugszik az eredmény esetleges bekövetkeztébe. Mindez a megfogalmazás lényegében a közúti ragadozók cselekményei körülményeit foglalja össze.

Ez a bűncselekmény alapvetően bármilyen olyan magatartással elkövethető, aminek hatására a forgalomban résztvevők testi épsége, vagy akár élete közvetlen veszélynek van kitéve. Közúti veszélyeztetés esetén akár gépjármű utasa is lehet sértett. Például a balesetet a sofőr felelőtlen magatartása, extrém sebességtúllépése okozta.

A hasonló jellegű bűncselekmények megszaporodásának egyik oka, hogy az egyre elterjedtebb fedélzeti kamerák révén több eset lát napvilágot, másrészt pedig az emberek is egyre türelmetlenebbek és feszültebbek az utakon.

A bírói gyakorlat alapján tipikus elkövetési magatartás a másik közlekedő leszorítása vagy egyéb módon történő megállásra kényszerítése, például a büntetőfékezés. Sok esetben valósul meg közúti veszélyeztetés az elkövető menekülése közben. Szintén gyakori a bűncselekmény előfordulása, autós-kerékpáros konfliktus során is, ahol az autós egy hirtelen kormánymozdulattal próbálja meg igazáról meggyőzni a kerékpárost.

Nemrégiben egy férfit a 2-es főúton akartak a rendőrök ellenőrizni, azonban a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra. A bíróság szerint menekülése közben a gyanúsított többször átlépte a záróvonalat, ezzel a szembejövő gépjárműveket fékezésre, illetve lehúzódásra kényszerítette, többször intenzíven fékezett, ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladókat és akadályozva a rendőri intézkedést. Emellett jelentősen túllépte a megengedett sebességet, esetenként óránkénti 200 kilométeres sebességgel haladt az autóúton.

Az idei nyár talán legbrutálisabb közúti veszélyeztetése, hogy július 1-jén 0 óra 45 perc körül egy autó elütött egy kerékpárost, aki épp szabályosan haladt az oldalsó, szalagkorláttal leválasztott biciklisávban a Pestről Óbudára menő oldalon.

A bűncselekmény alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, és végezetül öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×