eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A diáktüntetés résztvevői vonulnak a Szent István körúton az Oktogonhoz 2023. május 19-én. A tüntetők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a 7igenes országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakszervezet szerint több mint kétezer pedagógus adta be a felmondását

A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják.

Nincs ismerete a Belügyminisztériumnak a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról – közölte a Népszava megkeresésére a Belügyminisztérium, miután arról érdeklődtek, hogy az új pedagógus jogállási törvény életbe lépése óta mennyi pedagógus adta be felmondását és szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát.

A státusztörvényt – amellyel egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedhet a munkaterhelésük és át is vezényelhetik őket más intézményekbe – július 4-én fogadta el a parlament. Egy online felmérésben több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke elmondta,

azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt.

Úgy véli, ez a szám növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést. A BM tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan majd tanév közben hagyják el a pályát.

Az érdekvédő szerint

a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt, a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

A KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben is nőtt a 60 éves vagy idősebb pedagógusok aránya. Csak az általános iskolákban 10 039 főállású, 60 éven felüli pedagógus dolgozott, ami 1209 fővel több, mint a 2021/2022-es tanévben. A 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanárok száma 4687 fő volt idén, az előző tanévben pedig 4552. Vagyis a fiatalok aránya jóval lassabb ütemben növekszik. Az általános iskolákban idén már több mint kétszer annyi volt a 60 év feletti, mint a 30 év alatti tanár.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×